Kultura     | 08.11.2018. 15:56 |

Izložba državnog Arhiva Republike Slovenije u Sarajevu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. novembra (FENA) - Gostujuća izložba državnog Arhiva Republike Slovenije nazvana "Arhivi - Čuvari sjećanja: Putujuća izložba slovenskog arhivskog naslijeđa", koju je priredilo deset arhiva iz različitih gradova Slovenije, bit će postavljena sutra, 9. novembra u Muzeju Sarajeva.

Javna ustanova Historijski arhiv Sarajevo domaćin je ove izložbe koja donosi više od 140 reprodukcija dokumenata datiranih u razdoblje od 9. stoljeća do 1990. godine, izloženih na 25 panoa, saopćeno je iz Historijskog arhiva Sarajevo.

Deset arhiva u Sloveniji čuva oko 75 kilometara arhivskog materijala što je iznimno bogatstvo pisane kulturne baštine, a sačuvani su ostaci karolinških rukopisa, najstariji arhivski dokument na pergamentu kao i statut grada Pirana iz 1307. godine.

Tu je i Zbirka privilegija samostana u Žiči, rukopis Jurja Dalmatinca, najstarije matične knjige, dokumenti o porezima koje su plaćali preci Slovenaca, pisma misionara Baraga te nacrt najvećeg evropskog željezničkog vijadukta, ali i izvještaj o ishodu glasanja na referendumu o samostalnosti iz 1990. godine.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Izložba 'Andrej meets a flower' sutra u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!