Bosna i Hercegovina     | 08.11.2018. 14:25 |

Čović učestvovao na kongresu Evropske narodne stranke u Helsinkiju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. novembra (FENA) - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović učestvovao je u radu posljednjeg dana kongresa Evropske narodne stranke u Helsinkiju, glavnom gradu Republike Finske, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Tokom jučerašnje, prve plenarne sjednice, predstavljena su dva kandidata za nosioce liste EPP-a na predstojećim izborima za Evropski parlament, koji će biti održani u maju 2019. godine: Manfred Weber, predsjednik Kluba zastupnika Evropske narodne stranke u Evropskom parlamentu, kao i bivši premijer Republike Finske Alexander Stubb.

Većinskim glasanjem više od 800 delegata iz 89 stranaka, za glavnog kandidata EPP-a izabran je Manfred Weber.

Koncept glavnog ili vodećeg kandidata, poznat pod njemačkim nazivom spitzenkandidat, prvi je put korišten 2014. godine, kada je Jean-Claude Juncker izabran za predsjednika Komisije kao kandidat Evropske narodne stranke.

Na kongresu održanom 7. i 8. novembra 2018. godine u Helsinkiju, učestvovali su čelnici vlada koji dolaze iz redova EPP-a, kao što su hrvatski premijer Andrej Plenković, njemačka kancelarka Angela Merkel, austrijski kancelar Sebastian Kurz, irski premijer Leo Varadkar, mađarski premijer Viktor Orban, ali i mnogi drugi dužnosnici institucija Evropske unije.

 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Čović i Pósa: Izražena puna podrška Mađarske na putu BiH ka EU

Čović boravio u radnom posjetu Novom Travniku: Ubrzanje procedure za dodjelu statusa grada

Bidenova administracija najavila veto na prijedlog zakona koji bi podržali republikanci

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom