Ekonomija     | 08.11.2018. 10:42 |

Usporio rast prometa u trgovini na malo u EU

FENA Internet

BRUXELLES, 8. studenog (FENA) - Promet u maloprodaji na razini Europske unije (EU) u rujnu je na mjesečnoj razini blago oslabio, ali je izrazitije njegov rast posustao na godišnjoj razini, pokazalo je najnovije izvješće Eurostata.

Sezonski prilagođen promet u maloprodaji na razini EU-a u rujnu je oslabio blagih 0,1 posto u usporedbi s kolovozom, kada je prema revidiranim podacima Eurostata ojačao za 0,3 posto. 

Najviše je porastao promet na benzinskim crpkama, za 0,8 posto. Blagi rast od 0,1 posto zabilježen je u kategoriji hrane, pića i duhana, dok je u širokoj kategoriji neprehrambenih proizvoda pao za 0,3 posto.

U eurozoni je promet u maloprodaji u rujnu stagnirao u usporedbi s mjesecom ranije, kada je prema revidiranim podacima europskog statističkog ureda porastao za 0,3 posto.

Najviše je, za po 0,4 posto, porastao promet u maloprodaji hrane, pića i duhanskih proizvoda te motornih goriva. U trgovini na malo neprehrambenih proizvoda smanjen je pak za 0,5 posto.

Među zemljama članicama najviše je u rujnu na mjesečnoj razini uvećan promet u Irskoj, za 2,9 posto, a slijede Latvija i Estonija, s rastom od 1,5 odnosno 1,4 posto.

Najveći pad prometa zabilježen je u Portugalu, za 1,7 posto. Slijede Austrija, s padom od jedan posto, te Belgija i Velika Britanija, s nižim prometom za 0,8 posto.

Na godišnjoj razini kalendarski prilagođen promet u maloprodaji na razini EU-a u rujnu je porastao 1,5 posto, nakon revidiranog 2,7-postotnog rasta u mjesecu ranije.

Promet je u trgovini na malo neprehrambenih proizvoda pritom uvećan za dva posto, na benzinskim postajama za 1,9 posto, a u trgovini na malo hrane, pića i duhanskih proizvoda za jedan posto.

U eurozoni je promet u maloprodaji u rujnu porastao 0,8 posto na godišnjoj razini, nakon revidiranog 2,2-postotnog rasta u kolovozu.

Najveći rast prometa zabilježen je u maloprodaji motornih goriva, za 1,1 posto, a slijedi trgovina na malo hrane, pića i duhana, s rastom od 0,9 posto, te maloprodaja neprehrambenih proizvoda, s rastom prometa za 0,7 posto.

Među zemljama članicama najveći skok prometa u rujnu je prema istom mjesecu prošle godine zabilježila Irska, za 10,2 posto. Slijede Litva i Poljska, s rastom prometa za 7,9, odnosno 6,5 posto.

Najveći pad prometa zabilježen je u Belgiji, za 2,2 posto, te Španjolskoj i Austriji, za po 1,5 posto.

U Eurostatovom izvješću nema podataka za Hrvatsku, javlja SEEbiz.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Upriličen sastanak izaslanstva BiH i predstavnika Europske unije nakon pristupnih pregovora

Održan prvi sastanak na visokom nivou EU s BiH, nakon početka pregovora o pristupanju

Konaković i Koopman:  Otvaranje pristupnih pregovora sa BiH istorijska prilika

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu