Regija     | 07.11.2018. 18:14 |

Zaev: Ustavne izmjene Makedonije na snazi kada Grčka ratifikuje Sporazum

FENA Mladenka Krilic

SKOPLJE, 7. studenoga (FENA) - Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je danas kako će
Ustavne izmjene radi promjene naziva države u "Sjeverna Makedonija" stupiti na snagu tek kada Skupština Grčke ratificira Dogovor iz Prespe i protokol o prijemu Makedonije u NATO.

On je to rekao na početku sjednice Odbora Sobranja za ustavna pitanja, čijim je zasjedanjem počela druga faza postupka za izmjenu Ustava u skladu s Dogovorom s Grčkom o rješavanju dugogodišnjeg spora oko naziva Makedonije.

Obrazlažući amandname Zaev rekao da je dodavanje geografske odrednice "sjeverna" ustavnom nazivu države "cijena" za ulazak u EU i NATO, prenose tamošnji mediji. 

Sjednica Odbora na kojoj se razmatraju četiri ustavna amandmana koje je predložila Vlada, može trajati najviše 12 radnih dana.

Predsjednik Sobranja Talat Xhaferi je za 1. prosinca zakazao plenarnu sjednicu na kojoj će poslanici glasati o amandmanima, o kojima prethodno treba da se izjasni i Zakonodavno-pravni odbor.

Za takozvano utvrđivanje nacrta amandmana u parlamentu potrebna je natpolovična većina od 61 poslanika, dok će u trećoj fazi, za usvajanja ustavnih amandmana, ponovo biti potrebna dvotrećinska većina od 80 poslanika, kao što je bilo potrebno i za nedavnu odluku da taj postupak počne.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Ursula von der Leyen: EU planira pomoći zemljama zapadnog Balkana sa šest milijardi eura

Ministrica: Oružani napad na sjeveru Kosova ne utječe na sigurnost Sjeverne Makedonije

Vučić: Nisam siguran da će zapadni Balkan biti u EU do 2030. godine

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana