Kultura     | 07.11.2018. 15:07 |

Srednjovjekovni stećci izmješteni u park ispred zgrade Općine Novi Grad Sarajevo

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. novembra (FENA) - Dva srednjovjekovna nadgrobna spomenika stećka, koja su bila smještena u krugu parkinga trolejbuskog terminala KJKP "Gras", takozvani lokalitet Kakanj - Švrakino Selo, izmještena su jučer u park ispred zgrade Općine Novi Grad Sarajevo.

Ovu aktivnost Općina Novi Grad Sarajevo provodi u saradnji sa JU "Muzej Sarajeva" u okviru projekta "Kulturno-historijsko naslijeđe na prostoru Sarajeva sa posebnim interesom za Općinu Novi Grad", a uz saglasnost Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa Kantona Sarajevo.

Po riječima dirketora JU "Muzej Sarajeva" Mirsada Avdića, stećci i dalje ostaju u blizini izvornog lokaliteta sa kojeg su usljed radova na izgradnji trolejbuskog terminala već ranije dislocirani.

Naredna faza ovog projekta je zaštita i konzervacija nadgrobnih spomenika, te uređenje parkovske površine kao dijela arheološkog parka, navodi se u saopćenju Press službe Općine.

- Cilj projekta je promocija kulturno-historijskog nasljeđa, te zaštita stećaka od dalje devastacije i upoznavanje šire javnosti o postojanju srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika na području općine Novi Grad Sarajevo – saopćeno je.

Nekropola datira iz srednjeg vijeka, a 1991. godine prilikom vršenja arheološkog istraživanja na lokalitetu Kaknja pronađeno je šest grobnih mjesta.

Nalazi su izmješeteni u Zemaljski muzej BiH, a dva preostala stećka su prenesena na lokaciju Kakanj - Švrakino Selo, tj. trolejbuski terminal u blizini zgrade Općine.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U naselju Sokolje u toku izgradnja staze za trčanje, tribina i košarkaškog igrališta

Izetbegović: Moramo napraviti velike i hrabre iskorake za budućnost, imamo viziju i plan za to

Obilježavanje Dana odbrane općine Novi Grad Sarajevo

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'