Ekonomija     | 07.11.2018. 14:37 |

Šarović: BiH možda neće prisustvovati ministarskom sastanku CEFTA-e u Prištini

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 7. novembra (FENA) - Komentarišući odluku Kosova o povećanju takse na sve uvezene proizvode iz BiH, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je danas u Sarajevu da Bosna i Hercegovina možda neće prisustvovati redovnom ministarskom sastanku CEFTA-e koji će u decembru biti održan u Prištini.

- O tome ćemo se konsultovati i sa nadležnim tijelima u Srbiji s obzirom na to da su i oni pogođeni istom mjerom - istakao je Šarović.

Pojasnio je da ministarstvo na čijem je čelu nije zvanično obaviješteno od nadležnih institucija Kosova o uvođenju carina od 10 posto na proizvode iz BiH, niti su sa njima vođene bilo kakve prethodne konsultacije, što je uobičajeno u takvim situacijama.

- Evropska komisija nas je obavijestila da je dobila akt institucija Kosova i komesarka Mogherini je iznijela stav EK o tome, koji ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH podržava - kazao je Šarović. 

Naglasio je da je to jedan od većih udara na slobodnu trgovinu u regionu, koji podriva temelje CEFTA-e i narušava principe koje propisuje Svjetska trgovinska organizacija.

Po Šarovićevim riječima, Kosovo time samo sebe izoluje i čini svoju poziciju u okviru CEFTA-e vrlo upitnom, o čemu će biti razgovarano na predstojećem ministarkom sastanku u decembru u Prištini.

- Kada zvanično dobijemo tu odluku tražit ćemo od institucija Kosova da ona odmah bude povučena, a tražit ćemo i do Evropske komisije da njihova reakcija ne bude samo deklarativna, nego i da preduzmu konkretne mjere prema Kosovu jer je EK i jedan od osnivača i ključnih finansijera CEFTA-e - kazao je Šarović.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Dačić: Kosovo će u svibnju biti primljeno u Vijeće Europe?

Priština dobila zeleno svjetlo: Prihvaćena preporuka da Kosovo bude primljeno u Vijeće Evrope

Strasbourg: Danas rasprava u Vijeću Europe o Kosovu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo