Ekonomija     | 07.11.2018. 16:16 |

Zvizdić: Očekujem da će odluka Vlade Kosova biti stavljena van snage

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 7. novembra (FENA) - Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić ocijenio je da je odluka Vlade Kosova da za deset odsto poveća porez na robu iz Srbije i BiH u suprotnosti s osnovnim principima trgovine u okviru CEFTA-e (Centralno evropski sporazum o slobodnoj trgovini). 

Iz tih razloga u naredna dva dana tražit će se hitna reakcija CEFTA sekretarijata i drugih nadležnih tijela. 

- Ova odluka je praktično drugi ili treći pokušaj Kosova da na takav način privuče pozornost na sebe - svoj ekonomski status. Nismo još zvanično dobili dokument da bismo se mogli i zvanično o njemu očitovati - kazao je Zvizdić novinarima. 

Očekuje da će Evropska komisija promtno djelovati i da će ova odluka najdalje u narednih nekoliko dana biti stavljena van snage. 

U protivnom dodaje da BiH neće prisustvovati narednom ministarskom CEFTA sastanku, koji je zakazan za mjesec dana u Prištini.

U slučaju da takva odluka potraje, navodi da postoji mogućnost recipročnih uvedenih mjera. 

- Mislim da će Vlada Kosova, kao što je to uradila i prethodnih puta, povući odluku poslije jasnog obrazloženja da ona nije u skladu sa važećim aktima CEFTA sporazuma, čiji su oni članovi i kojom trenutno predsjedavaju - poručio je Zvizdić. 

Mjeru, koja podrazumijeva taksu od 10 odsto na sve proizvode koji se uvoze na Kosovu s porijeklom iz Srbije i BiH, osim na proizvode međunarodnih brendova koji se proizvode u te dvije zemlje, predložio je ministar trgovine Kosova Endrit Šalja tvrdeći da su takvi potezi međunarodna praksa. 

U reagovanju visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i sigurnost Federice Mogherini rečeno je da ove mjere predstavljaju jasno kršenje CEFTA-e i da Evropska unija očekuje da se Kosovo, koje trenutno predsjedava CEFTA-om, u potpunosti pridržava obaveza iz CEFTA i da opozovu ovu mjeru.

Uskoro VIDEO

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Dačić: Kosovo će u svibnju biti primljeno u Vijeće Europe?

Priština dobila zeleno svjetlo: Prihvaćena preporuka da Kosovo bude primljeno u Vijeće Evrope

Strasbourg: Danas rasprava u Vijeću Europe o Kosovu

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!