Svijet     | 07.11.2018. 08:34 |

Demokrate osvojile Zastupnički dom, republikanci zadržali većinu u Senatu

FENA Internet

WASHINGTON, 7. novembra (FENA) - Demokrati u većini u Zastupničkom domu je nova realnost sa kojom će se predsjednik Donald Trump i Republikanska stranka suočavati od početka januara iduće godine, kada Kongres u novom sazivu počne zasjedati, javlčja Glas Amerike.

Nekoliko minuta prije ponoći po istočnoameričkom vremenu zvanično je obznanjeno da je Demokratska stranka uspjela, nakon osam godina, osvojiti većinu u Zastupničkom domu Kongresa. Za tu većinu bila su im potrebna 23 nova zastupnička mjesta. Republikanci su, sudeći po do sada poznatim rezultatima, zadržali većinu i kontrolu u Senatu. Birano je, po prvi put ili ponovo, ukupno 35 senatora.

Demokrati u većini u Zatupničkom domu je nova realnost sa kojom će se predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump i Republikanska stranka suočavati od početka januara iduće godine, kada Kongres u novom sazivu počne zasjedati.

Trump je, i sam često ističući da su jučerašnji izbori referendum o njemu kao predsjedniku, i praktično i simbolički najveći gubitnik. Bit će mu vrlo teško, ako ne i uzaludno, pokušati ostvariti mnoge od osobnih, a i stranačkih intencija, u druge dvije godine mandata.

Analitičari ukazuju i na mogućnost da demokrati u Zustupničkom domu pokrenu i neke od istraga o dosadašnjim kontroverzama unutar Trumpove administracije.

Vrlo je vjerojatno da će se dešavati u protekle dvije godine već viđeno – pokušaji opoziva nekih od zakona usvojenih od Trumpovog ulaska u Bijelu kuću.

Glas Amerike podsjeća na dva primjera. Predsjednik Trump i republikanci pokušavali su i tek donekle, djelimično, uspjeli opozvati neke odredbe zakona o većini Amerikanaca pristupačnom zdravstvenom osiguranju, usvojenom na ogromno insistiranje i trud Baracka Obame i njegove administracije.

Demokrati su uveliko nezadovoljni zakonom o poreskim olakšicama, usvojenim republikanskom većinom u oba doma Kongresa. Osnovni razlog njihovog nezadovoljstva je procjena da će sa tim olakšicama bogati biti još bogatiji, a da će se srednjoj klasi i siromašnim dati vrlo malo.

Nije nevažno podsjetiti i da je predsjednik Trump isključio Sjedinjene Države iz sporazuma o iranskom nuklearnom programu i iz Pariskog sporazuma o sprečavanju negativnih klimatskih promjena. U pripremu i zaključivanje ta dva sporazuma administracija koju je predvodio Barack Obama uložila je ogroman trud.

Reagirajući na rezultate izbora savjetnica u Bijeloj kući Kellyanne Convay izrazila je nadu da će demokrati, kako je rekla, izlaziti sa idejama dobrim po zemlju i da će predsjednik biti voljan razmatrati njihove prijedloge. Zadržavanje republikanske većine u Senatu ocijenila je kao realnu potvrdu činjenice da mnogi Amerikanci žele da predsjednik Trump nastavi sa politikom koju vodi.

U prvom istupu nakon saznanja da je Demokratska stranka osvojila većinu u Zastupničkom domu, čelnica demokratske manjine u tom domu Nancy Pelosi istakla je da će demokrati od januara iduće godine biti u poziciji da zauzdaju mnoge intencije bogatih i mnogo djelotvornije utiču na dobrobit vrijednih američkih radnika i njihovih porodica.

Detaljni rezultati jučer održanih izbora za novi saziv Kongresa, analize i reakcije uslijedit će narednih dana. Za sada je izvjesno da su izbori protekli korektno, uz manje tehničko-tehnološke poteškoće.

Nije se desilo ništa od onoga na što su upozoravali i čega su se pribojavali mnogi stranački i izborni zvaničnici - upada i manipulacija hakera, prije svega ruskih, u izborne sisteme, biračke spiskove, baze podataka....

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Izbori u Hrvatskoj: Bračne i rođačke veze hrvatskih političarki i političara

Izbori u Hrvatskoj: Na Veliki petak u ponoć istječe rok za kandidature

Turska opozicija ima za cilj 'zadati udarac' Erdoganu na lokalnim izborima

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom