Regija     | 06.11.2018. 17:47 |

Vučić odbacio kritike da se u Srbiji guše medijske slobode

FENA Cvita Kusić

BEOGRAD, 6. studenoga (FENA) - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odbacio je kao potpuno netočne navode da je u Srbiji medijska mreža postala predmet "remetilačkog državnog monopola" i poručio da je njegova vlada prva koja se u najvećoj mogućoj meri odrekla vlastite uključenosti u medije.

 Vučić je u autorskom tekstu za EUobserver, odgovarajući na kritike talijanskog novinara Mattea Trevisana, naveo da je kao predsjednik Srbije rijetko reagirao na medijske napade protiv zemlje koju predvodi.

 To nije činio, kako objašnjava, jer je uvijek shvaćao da "svako drugačije mišljenje i kritika služe da se stvari u našoj zemlji brže promijene, da sami napredujemo i da se osigura normalno funkcioniranje i puno poštivanje demokratskih normi i zakona".

 U povodu navoda Trevisana o fizičkim napadima na novinare, koji je to nazvao "vrhom ledenog brijega", Vučić pita koja je to zemlja Europske unije u kojoj ima manje napada na novinare nego u Srbiji, ne računajući brutalne napade predstavnika oporbe protiv novinarki TV Pinka - Goce Uzelac i Mare Dragić, prenosi Tanjug.

 Na Trevisanovu primjedbu da se pritisak vrši na različite načine, Vučić odgovara da je više od 90 posto sudskih postupaka protiv novinara pokrenuto na zahtjev lidera oporbe, a ne predstavnika Vlade. "Osobno, uprkos brojnim uvredama, prijetnjama i klevetama proteklih šest mjeseci, nikada nisam uložio žalbu protiv nekog medija i novinara. Vjerujem da sam, na taj način, pokazao kako se treba odnositi i na koji način se njeguju različitosti", istaknuo je Vučić.

 Ipak naveo je kako se s Trevisanom slaže u jednoj stvari, a to je da situacija u Srbiji zaista nije sjajna i da ima mnogo stvari koje treba uraditi, zbog čega je "upravo važno za državu da surađuje sa svim predstavnicima medija i sindikatima".

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

PSOTC - Održan temeljni kurs o upravljanju medijima u operacijama podrške miru (VIDEO)

Srbija: Brnabić raspisala lokalne izbore za 2. lipnja

Bruxelles: Sastanak glavnih pregovarača Kosova i Srbije završio bez konkretnih rezultata

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu