Bosna i Hercegovina     | 06.11.2018. 15:37 |

Akreditacije i certifikacije za šest timova porodične medicine DZ Zenica

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. novembra (FENA) - Direktor Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u FBiH (AKAZ) Ahmed Novo uručio je u utorak akreditacije i certifikacije za šest timova porodične medicine Doma zdravlja Zenica koji su uspješno prošli kroz proces akreditacije i certifikacije, te akreditaciju Centru za mentalno zdravlje Zenica koji je uspješno okončao proces reakreditacije.

Akreditacije i certifikati dodijeljeni u Zenici prvi su koji, uz znak AKAZ-a imaju i oznaku Međunarodne udruge za kvalitet u zdravstvu (ISQua) kod koje je AKAZ akreditirao svoje standard za primarnu zdravstvenu zaštitu.

- Akreditacije i certifikati znače da su ti timovi porodične medicine kao i Centar za mentalno zdravlje ispunili zahtjevne standarde AKAZ-a koji se tiču kvaliteta pružanja usluga. Prvi put imamo čast dodijeliti akreditacije i certificate s logom ISQuae, organizacije kod koje svega 30 država svijeta ima akreditirane standard - kazao je doc.dr. Novo.

Koordinatorica komisije za kvalitet u DZ Zenica Alma Alić kazala je da su akreditacije i certifikati za šest timova porodične medicine DZ Zenica kruna dugog i ustrajnog procesa u kojem su učestvovali svi članovi timova, uz podršku menadžmenta uprave.

- Prvih šest timova uspješno je okončalo jedan zahtjevan proces, uložili su veliki trud i napor i cilj je da budu primjer ostalim timovima koji treba da uđu u proces koji smo ovim započeli i da bi svi (od 52 tima porodične medicine) bili certificirani, pa i akreditirani. To je konačni cilj da bi naši korisnici, kojima se kontinuirano trudimo pružiti najbolju moguću uslugu, bili što zadovoljniji - kazala je prim. dr. Alić.

Psiholog u CMZ Zenica Tajib Babić potcrtao je da je taj centar, i u procesu reakreditacije, pokazao da je održao i unaprijedio kvalitetu i sigurnost usluge.

- Dobivanje certifikata i akreditacije znači potvrda kvaliteta i sigurnosti usluge za naše klijente. Znači da ispunjenje više od 180 standarda koji se odnose i na poštivanje zakona o pravima pacijenata i otvaranje Centra prema zajednici u kojoj djeluje (da ne djeluje samo u svoju korist,  već u korist svih klijenata) u cilju postizanja boljeg mentalnog zdravlja u cjelokupnom društvu - kazao je mr. sci. Babić.

Načelnik Službe za porodičnu medicinu u DZ Zenica Ibrahim Gledo kazao je da je put do certifikacije i akreditacije prvih šest timova porodične medicine podrazumijevao dug i naporan rad koji je rezultirao uspjehom, ali da slijedi još posla.

- Kontinuirano se trudimo da podižemo kvalitetu i sigurnost naših usluga, i certifikacije i akreditacije koje su danas dobili naši timovi porodične medicine - kazao je prim.dr. Gledo, saopćila je Press služba AKAZ-a.

Šest timova porodične medicine DZ Zenica prošli su kroz proces akreditacije i certifikacije u okviru projekta 'Poboljšanje kvaliteta/akreditacije timova porodične/obiteljske medicine u FBiH' (CVRAM projekt), koji implementira Ured SZO u BiH, a financijski podržava Švicarska agencija za razvoj i suradnju (SDC).

Proces akreditiranja za uspostavljen sistem kvaliteta Centar za mentalno zdravlje Zenica okončao je u okviru Projekta mentalnog zdravlja u BiH. Projekt finansira Švicarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), implementira Asocijacija XY, a na terenu realizira AKAZ koji je odgovoran za akreditaciju ustanova i institucija mentalnog zdravlja u Federaciji BiH.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Zdravstveni savjet Grada Goražda o radu i potrebama Centra za mentalno zdravlje

AKAZ - Apel zdravstvenim ustanovama zbog obaveza certifikacije

Tuzla: Izazovi mentalnog zdravlja u vrijeme pandemije COVID-19

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana