Svijet     | 06.11.2018. 12:03 |

Cavusoglu: Američko izoliranje Irana je 'opasno'

FENA Internet

TOKIO, 6. novembra (FENA) - Turska je upozorila Washington zbog novih sankcija Iranu, tvrdeći da je izoliranje Islamske Republike "opasno".

Washington je u ovoj sedmici uveo drugi set sankcija Iranu u cilju izoliranja bankarskog sektora i izvoza nafte Islamske Republike.

Osam zemalja među kojima je i Turska dobilo je privremenu američku dozvolu da nastavi uvoziti iransku naftu.

- Dok tražimo izuzeće od Sjedinjenih Država, mi im također otvoreno poručujemo da izoliranje Irana nije mudro. Izolirati Iran je opasno a kažnjavanje iranskog naroda nije pošteno - izjavio je u utorak turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu na konferenciji za novinare tokom posjete Japanu.

- Turska je protiv sankcija, mi ne vjerujemo da se bilo kakvi rezultati mogu postići putem sankcija. Smatram da su dijalog i diplomatski angažman mnogo korisniji od sankcija - kazao je šef turske diplomatje.

Washington je uveo dva seta sankcija Iranu u ovoj godini nakon što se povukao iz nuklearnog sporazuma između svjetskih sila i Islamske Republike, koji je američki predsjednik Donald Trump osudio kao "neefikasan".

Posljednji set sankcija stupio je na snagu u ponedjeljak.

Osam zemalja dobilo je odobrenje Washingtona, među kojima su Turska i Japan, za privremeno dopuštenje za nastavak uvoza iranske nafte bez diplomatskih posljedica.

Nove sankcije izazvale su ogorčene reakcije iz Irana, čiji je je predsjednik Hassan Rouhani izjavio da će njegova zemlja "ponosno zaobići američke nelegalne i nepravedne sankcije".

Washington je u ponedjeljak objavio da će biti "nemilosrdan" u suprotstavljanju Iranu, dok je državni sekretar Mike Pompeo izjavio kako SAD žele da Iran "napravi zaokret od 180 stepeni" i da odustane od "trenutnog revolucionarnog kursa".

Inspektori UN-a tvrde da se Iran povinuje sporazumu postignutim sa, između ostalih svjetskih čelnika, Trumpovim prethodnikom Barackom Obamom, o ukidanju nekih aspekata njegovog nuklearnog programa. Sporazum su podržale evropske sile, Rusija i Kina, i odobren je rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a.

Ostale strane u sporazumu odlučno su se usprotivile američkom potezu i obećale su da će održati u životu  sporazum, tehnički poznat kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije, prenosi AFP.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Turska opozicija ima za cilj 'zadati udarac' Erdoganu na lokalnim izborima

U nedjelju lokalni izbori u Turskoj, AKP želi vratiti Istanbul i Ankaru

EBRD će osigurati 30 miliona eura pomoći turskim regijama pogođenim potresima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo