Bosna i Hercegovina     | 05.11.2018. 15:52 |

Premijer Zolj i Raif Dizdarević o obilježavanju 75. godišnjice ZAVNOBiH-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. novembra (FENA) - Učesnik Narodnooslobodilačkog rata i bivši predsjednik Predsjedništva SFRJ Raif Dizdarević sastao se danas s premijerom Kantona Sarajevo Ademom Zoljem, kojeg je upoznao o aktivnostima za pripremu umjetničko-historijskog programa koji će biti održati 25. novembra povodom obilježavanja 75. godišnjice Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH-a).

Dizdarević je poručio da je potrebno učiniti sve da se vrati historijski značaj i istina o ZAVNOBIH-u, jer je to događaj koji se ne može upoređivati ni sa jednim drugim događajem u našoj povijesti, a posebno zbog trenutnog stanja u kojem se nalazi naša domovina Bosna i Hercegovina.

Naveo je kako je planirano da se jubilej obilježava tokom mjeseca novembra na području svih kantona.

- Vrlo je važno da se u školama održe časovi historije o Danu državnosti i ZAVNOBIH-u kako bi naša djeca saznala sve o tim važnim datumima - kazao je Dizdarević.

Tokom sastanka najavljeno je da će Okrugli sto o temi "ZAVNOBIH jučer, danas i sutra" biti održan 13. novembra, te da će biti postavljena izložba o ZAVNOBIH-u u Historijskom muzeju, dok će BHRT u svom programu imati posebne emisije, intervjue i sjećanja na važne ličnosti iz tog perioda.

Tom prilikom, Dizdarević je informisao Zolja i o inicijativi za izgradnju Doma ZAVNOBiH-a u Sanskom Mostu gdje je utemeljena državnost i ustavno zakonodavni karakter BiH.

- Rado ću podržati ovu vašu inicijativu i raduje me što će jedan izuzetno važan datum za našu domovinu biti obilježen, ne samo na području Kantona Sarajevo, nego i u Tuzli, Mostaru, Zenici, Travniku... - istakao je Zolj, te dodao kako je vrlo važno da naša mladost zna o književnicima, pjesnicima i općenito ličnostima koji su dio bosanskohercegovačke historije.

Potcrtao je kako je potrebno njegovati principe ZAVNOBIH-a, jer je to pokazatelj da smo oduvijek bili patrioti koji su se srčano borili za ideju BiH u kojoj će svi njeni građani biti ravnopravni.

Na kraju sastanka je najavljeno da će svečana akademija biti održana 25. novembra u Vijećnici. Koncept završnice je napravio Dino Mustafić, a za muzički dio je zaslužan Ivica Šarić, dok će prijenos uživo raditi BHRT, saopćeno je iz Vlade KS.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Uk: Rekordan broj turista pokazuje našu predanost razvoju turističke industrije u Kantonu Sarajevo

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta