Bosna i Hercegovina     | 05.11.2018. 15:30 |

Sutra vanredna sjednica Skupštine BPK Goražde

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 5. novembra (FENA) - Vanredna sjednica Skupštine Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde bit će održana sutra u skladu sa zahtjevom devet poslanika.

Kao razlog vanrednog zasjedanja u zahtjevu je navedena namjera Centralne izborne komisije (CIK) BiH da pri raspodjeli mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine primijeni popis iz 2013. godine.

Na današnjem radno-konsultativnom sastanku rukovodstva Skupštine BPK Goražde sa inicijatorima sjednice, još jednom je upozoreno da je eventualna ovakva odluka CIK-a u suprotnosti sa Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine, čime bi direktno bio oštećen Bosansko podrinjski kanton Goražde.

- Ova sjednica zatražena je u skladu sa Poslovnikom Skupštine BPK, a imajući u vidu namjere CIK-a da kod raspodjele mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH primijeni popis iz 2013. godine. Ukoliko se to desi, BPK Goražde ostat će bez svojih delegata u Klubu Hrvata, vjerovatno i u Klubu Srba, a upitno je da li ćemo imati i delegate iz reda Bošnjaka - kazala je poslanica DF-a u Skupštini BPK Edita Velić.

Poslanik SDP-a Suad Došlo ističe da će se na vanrednoj sjednici jasno očitovati, iznijeti stavove i zaključke.

- Ovo što CIK radi je prouustavno. CIK postavlja uslove koji nisu u njegovoj nadležnosti. Ovdje se radi o ravnopravnosti federalnih jedinica koje se zovu kantoni, bez obzira na veličinu i broj stanovnika. Ovo je pokušaj državnog udara – ističe Došlo.

Predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde iz SDA Aida Obuća kaže da je sutrašnja vanredna sjednica zakazana nakon konsultacija na današnjem sastanku.

- Dogovorili smo da sjednica bude održana sutra u 9 sati i nadam se da ćemo donijeti određene zaključke i prijedloge koje ćemo dostaviti CIK-u. Naš stav je da ćemo u potpunosti insistirati na poštivanju zakonskih propisa ove države, prije svih Ustava FBiH - kazala je Obuća.

Za sutrašnju sjednicu predložena je samo jedna tačka dnevnog reda: "Donošenje zaključaka u vezi sa provedbom Ustava Federacije Bosne i Hercegovine o zastupljenosti predstavnika konstitutivnih naroda iz kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine".

Devet poslnika koji su inicirali vanredno zasjedanje, zatražili su da na sjednicu budu pozvani i predstavnici Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'