Kultura     | 05.11.2018. 13:17 |

Sokolović : Moj oslonac je pozorište

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 5. novembra (FENA) - Zijah A. Sokolović glumac koji iza sebe ima 5.000 izvedbi monodrama, dobitnik 76 nagrada, kojeg su nazivali kraljem, maestrom monodrame, u novembru  obilježava  50 godina umjetničkog rada.

Jubilej će obilježiti  nizom programa u nekoliko bh. gradova, od 5. do 10. novembra,  a poseban program odvijat će se u Sarajevu gdje je sve počelo 1968. kada je odigrao prvu profesionalnu  ulogu.

O planovima za obilježavanje ovog jubileja bilo riječi na pres-konferenciji upriličenoj  u Centru  kulture i mladih.

Direktor Centra Armin Omerović  izrazio je zadovoljstvo saradnjom koju ova ustanova ima sa  Sokolovićem.

Zijah Sokolović,  ovom prilikom, rekao je da je želio da igrajući i  praveći pozorište  obilježi  tih 50 godina.

-Mislim da je čovjekov život kao tramvaj ,bilo gdje na svijetu, a možemo reći i da je moj  više vezan za sarajevske tramvaje. Što bi rekli svaki tramvaj ima svoje krugove koje pravi . Čovjek je taj koji se  nalazi u tom tramvaju i vozi se od stanice do stanice, od remize do remize. Svaki putnik u tom tramvaju se drži za mjesto koje mu drži ravnotežu dok tramvaj vozi .Ja sam  se uhvatio za pozorište - rekao je Sokolović  i tako se,  kako kaže, drži čitav život.

Sokolović kaže da je igrajući  predstavu  „Glumac… je glumac … je glumac“ godinama osjetio da publika   drugačije reaguje na istu predstavu. On je naveo da je publika počela da reaguje površnije te je odlučio programom nazvanim „Lijevo Desno Glumac“, koji je i predstava i radionica, ponovo ovu predstavu približiti publici, ponovno potaći  reakcije.

Govoreći i tome koliko ima glume u svakodnevnim životu  i koliko je stvarnost  dio pozorišta, Sokolović je okupljenim novinarima rekao da su i oni na pres-konferenciji kao u predstavi . Oni su se obukli, našminkali  neki režiser ih je poslao. Također misle i o tome šta govore, rekavši da i oni imaju ulogu.

- Ne bavim se pozorištem da bih glumio, želim da  igram da  bih nešto rekao - sažeo je ukratko Sokolović značaj pozorišta  i ono što je za njega gluma.

U petak će Sokolović održati peformans Glumačka šetnja,  od Centra kulture i mladih  gdje se  prvi put susreo sa pozorištem , gdje je bilo i prvo Dječije pozorište, do Kamernog   teatra, gdje je odigrao prvu profesionalnu ulogu 8. novembra 1968 godine. I Sve to govoreći tekst uz predstave „Glumac ... je glumac ...je glumac“

Osim toga Sokolović danas ima nastup u Narodnom pozorištu Mostar, u Ateljeu Figure u četvrtak će biti otvorena izložba plakata pozorišnih predstava  Zijaha A. Sokolovića, a u  petak i  subotu na sceni Centra kulture i mladih biće izvedene predstave „CABAres,CABArei“ i Međuigre  0-24“

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Zijah Sokolović u četvrtak u Pozorištu mladih Sarajevo sa predstavom 'Lijevo desno glumac'

Monodramom 'CABAres CABArei' večeras počinju Šeste "'Ljetne večeri Studio Teatra - Zenica 2022'

Zijah Sokolović u Podgorici i Herceg Novom

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom