Bosna i Hercegovina     | 02.11.2018. 19:12 |

Oduzete cigarete i duhan u akciji "Ronhil 2"

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. novembra (FENA) - Službenici Uprave za indirektno oporezivanje u operativnoj akciji kodnog naziva "Ronhill 2" oduzeli su sitno rezani duhan i cigarete tržišne vrijednosti u iznosu od 75.000 KM.

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje,  Grupa za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja RC Tuzla, u operativnoj akciji kodnog naziva "Ronhill 2", na osnovu operativnog rada i preduzetih operativnih taktičkih mjera došli su do lokacije na kojoj se vrši  distribucija i prodaja cigareta. Tom prilikom izvršen je pretres vozila, stambenih i pomoćnih objekata na području RC Tuzla, a sve u skladu sa instrukcijama i uputama Tužiteljstva BiH i naredbe Suda BiH.

Prilikom izvršenog pretresa  pronađeno je  8.740 paklica cigareta, 48 kg sitno rezanog duhana bez akciznih markica, koji su privremeno oduzeti kao i putničko motorno vozilo Citroen C4 i mobilni telefon. Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe je 75.000 KM.

Protiv osumnjičenih osoba  bit će podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu Tužilaštvu - Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, a zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo Nedozvoljen promet akciznih proizvoda, iz člana 210 a, Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH.

U toku poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti korištena je specijalistička oprema, kao i vozila donirana od Američke ambasade putem programa EXBS.

Iz UIO posebno napominju da je u 2018. godini Grupa za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja, RC Tuzla, uključujući i ovu akciju oduzela 44.382 paklice cigareta, 2479,25 kg rezanog duhana, 685kg duhana u listu,  55.365 komada ručno punjenih cigareta, dvije mašine za rezanje duhana.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a. Također, poziva sve građane, kao i sve porezne obveznike koji su imali bilo kakve neprijatnosti sa carinskim službenicima ili poreznim inspektorima UIO, da to prijave na otvorenu liniju. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni, saopćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.  

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Na graničnom prijelazu Klobuk oduzet neprijavljeni tekstil

UIO - Na Aerodromu Sarajevo oduzeti lijekovi i suplementi  

Službenici UIO u Hercegovini oduzeli raznu građevnsku opremu i alate, a u Posavini ulja i maziva

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo