Kultura     | 02.11.2018. 20:29 |

Predstavom 'Storytelling klub' otvoren 4. 'Festival bajke'

FENA Hasan Selhanović

SARAJEVO, 2. novembra (FENA) - Predstavom "Storytelling klub" dubrovačke pripovjedačice Jasne Held vačeras je u prostorijama JU Centar kulture i mladih Općine Centar, otvoren "Festival bajki za djecu i odrasle", koji po četvrti put organizuje Javna ustanova "Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo" u saradnji s Udruženjem za podršku obrazovanja, odgoja, kulture i tradicije "Bajka".

Tokom  23 dana trajanja Festivala bit će održane edukativne aktivnosti - predavanja, izložbe, seminari,  radionice, prezentacije, promocije te  pripovjedačke i lutkarske  predstave, a ulaz za sve posjetioce je besplatan.

Na otvaranju Festivala jedina profesionalna pripovjedačica na Balkanu  Jasna Held, pripovijedala  je bajke starog Dubrovnika.

Po riječima predsjednice Skupštine Udruženja "Bajka" Željke Lemez na festivalu će biti pripovijedane isključivo narodne bajke.

- U narednim večerima imat ćemo palestinske i indijanske bajke, a ove godine konkretno insistiramo da pripovijedamo bajke iz Bosne i Hercegovine. Festival će biti pun pripovjedačkih sadržaja za sve generacije - rekla je Lemez.

Ona je dodala da  je to udruženje postalo član i Evropske federacije pripovjedača.

Pored Tatjane Held, među učesnicima Festivala su: Tatjana Šojić, Sarah Abušarar, Marina Tomić i gosti iz sarajevskih valdorfskih vrtića koji će uz članove udruženja Bajka pripovijedati za najmlađe u lutkarskim predstavama.

Uz  pripovjedače na Festivalu učestvuju: Snježanka Jadrijević, Udruženje Prijatelja Waldorfske Pedagogije, Udruženje za dječiju kulturu  "Žar ptica", Storytellers of Canada, Valdorf društvo Srbija, JU Biblioteka Sarajeva i drugi. 

Tu manifestaciju kulture su podržali: Općina Centar, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Federalno ministarstvo kulture i sporta.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo