Bosna i Hercegovina     | 02.11.2018. 13:45 |

Kampanja za unapređenje medijskog izvještavanja o rodno zasnovanom nasilju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. novembra (FENA) – 'Nije privatna stvar', naziv je kampanje o važnosti odgovornog i profesionalnog medijskog izvještavanja o rodno zasnovanom nasilju.

Kampanju provodi Mediacentar Sarajevo u okviru UN Women projekta 'Standardi i angažman za sprečavanje nasilja nad ženama i nasilja u porodici u Bosni i Hercegovini', koji finansijski podržava Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju.

Svrha kampanje je podstaći medijske profesionalce u BiH da kontinuirano izvještavaju o rodno zasnovanom nasilju te podsjetiti na neke od osnovnih standarda profesionalnog i odgovornog izvještavanja o toj temi.

Cilj kampanje je ukazati i na važnost uloge adekvatnog medijskog izvještavanja u prevenciji i razvoju svijesti o rodno zasnovanom nasilju kod građana u BiH.

Projektna menadžerica UN Women Minja Damjanović kaže da mediji imaju temeljnu ulogu u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja, a tom kampanjom se želi medijske profesionalce i širu javnost podsjetiti koliko su profesionalan i etičan pristup izvještavanju ključni za uspjeh u toj oblasti.

- Senzacionalizam i narušavanje privatnosti nije pomoglo nijednoj osobi koja je preživjela nasilje, to je važno potcrtati - istakla je.

Napominje da se tom kampanjom želi pomoći stanovništvu da prepozna kvalitetno i odgovorno novinarstvo.

- Mi u UN Women izuzetno cijenimo i kontinuirano podržavamo napore medijske zajednice da se ta tema izvuče iz domena privatnog u javni prostor, jer vjerujemo da nasilje nije i ne smije biti privatna stvar - zaključila je Damjanović.

U realizaciji kampanje sudjelovali su novinari iz cijele Bosne i Hercegovine (kako iz lokalnih, tako i nacionalnih i regionalnih medija), koji su razmijenili razmišljanja i iskustva izvještavanja o tom društvenom problemu.

- S tim u vezi, na društvenim mrežama UN Women BiH i Mediacentra Sarajevo predstavljene su video poruke čiji su nosioci upravo urednici i novinari iz cijele BiH. Da bi se dodatno senzibilizirala za tu temu,  javnost će sve sadržaje moći vidjeti do 25. novembra kao svojevrstan uvod u ovogodišnju kampanju '16 dana aktivizma' koju provodi UN Women BiH - navodi se.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Mediji - Izrael se suočava sa velikim strateškim porazom

U TK uspješno okončana Kampanja 'Stop nasilju-škola je žrtva nasilja', najavljena nova kampanja

Predstavljene Smjernice i Priručnik za izvještavanje o izborima (VIDEO)

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta