Stranačke aktivnosti     | 02.11.2018. 12:02 |

Saopćenje za javnost Nezavisni blok

FENA Saopćenje

Novi izvještaj Svjetske banke Doing Business 2019, još jednom je potvrdio rezultate koje je napravila odlazeća vlast u BiH – dodatno smo pali na rang listi zemalja o lakoći poslovanja u svijetu na 89. mjesto. Kada je u pitanju pokretanje firmi, ponovno smo oborili rekord, pa smo se “popravili” sa 175. na 183. mjesto, gdje su od nas gore samo Venecuela, Haiti, Somalija, Eritreja, Čad, Kambodža i Ekvatorijalna Gvineja. Izvještaji poput ovog pokazuju da ova vlast predvođena sa SDA treba da ode u opoziciju nakon što su nas doveli na historijsko nisko mjesto kada je u pitanju ekonomija u BiH. Ovo potvrđuje 150.000 osoba koje su se iselile iz BiH u zadnjih pet godina, 27.000 više umrlih nego živih, 81 dan koji je potreban da se firma registruje, 3.400 parafiskalnih nameta, 72% doprinosi na neto platu, 400.000 radnika koji rade za 600 KM i nižu platu, 315.000 penzionera u FBiH koji imaju penziju 450 KM i nižu, 0 km izgrađenih autocesti, 2,7 milijardi KM koje su prikupili za tri godine od akciza i drugih nameta na gorivo, a koje su usmjerili u budžete, te ekonomski rast koji nije dovoljan ni da stignemo zemlje regiona, a da o EU i ne govorimo.

Vrijeme je da odgovornost za upravljanje državom preuzmu nove politike i nove mlade snage, koje imaju znanje i ideje kako pokrenuti ekonomiju BiH, jer u suprotnom naredne godine niko neće biti gori od nas u novim izvještajima relevantnih svjetskih institucija. Ta nova ekonomska politika mora biti zasnovana na konkretnim mjerama, rješenjima i apsolutnim raskidom sa postojećim korumpiranim sistemom u kojem ispaštaju najranjivije kategorije a korist imaju samo stranačke oligarhije.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Nezavisni blok

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana