Stranačke aktivnosti     | 01.11.2018. 17:25 |

Saopćenje za javnost PDP-a

FENA Saopćenje

Predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović i šef Misije OEBS u BiH Brus Berton, razgovarali su danas,u prostorijama PDP-a, o Opštim izborima u BiH održanim 7. oktobra.

Borenović je informisao Bertona o pravnim radnjama koje je PDP preduzela nakon objavljivanja rezultata izbora. Podsjećamo, Partija demokratskog progresa je obavijestila Centralnu izbornu komisiju BiH o brojnim povredama Izbornog zakona, kako u predizbornoj kampanji, tako i na sam dan izbora, te uputila zahtjev za ponovnim brojanjem glasova.


„Veoma smo razočarani što CIK BiH ne da nije uvažila naš zahtjev za ponovnim brojanjem glasova koji smo uputili u zakonskom roku, nego je u svom obrazloženju navela da su razmatrana samo dva, od ukupno 229 biračkih mjesta za koje smo uputili prigovore. Na Odluku CIK-a smo podnijeli žalbu Apelacionom odjeljenju Suda BiH i očekujemo profesionalan i častan odnos sudija i odluku kojom će biti odobreno utvrđivanje stvarne biračke volje“, rekao je Borenović.


Borenović je istakao da je Partija demokratskog progresa uputila svim relevantnim domaćim i međunarodnim institucijama, uključujući i OEBS, pismo kojima ih obavještava o različitim nepravilnostima, greškama i manipulacijama koje su pratile izborni proces u BiH.


Tokom sastanka, Borenović i Berton su izrazili očekivanje da će svi budući izbori proticati u fer i demokratskoj atmosferi. Borenović je naglasio da je za poštene izbore neophodno donijeti novi Izborni zakon kojim bi bilo omogućeno skeniranje glasačkih listića, identifikacioni sprej, video nadzor glasačkih mjesta i jedinstveno mjesto za brojanje svih glasova.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

PDP

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost PDP-a

Saopćenje za javnost PDP-a

Saopćenje za javnost PDP-a

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu