Stranačke aktivnosti     | 01.11.2018. 15:36 |

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

FENA Saopćenje

Povodom rasprave u javnosti i najava da će CIK donijeti neustavnu odluku povodom izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH, smatramo da će Ustavni sud BiH dati konačnu ocjenu o primjeni popisa iz 2013. ili popisa iz 1991. godine. Međutim, jasno je da čak ni primjena popisa iz 2013. ne bi mogla spriječiti izbor Hrvata iz kantona sa bošnjačkom većinom, jer je to ustavna odredba i nije vezana za pitanje popisa. Kada je u pitanju primjena popisa stanovništva, napominjemo da Izborni zakon BiH uređuje pitanje procedure provođenja izbora u BiH, a ne može uređivati strukturu pozicija i institucija za koje se izbori vrše. Da je tome tako, potvrđuje i činjenica da je 2013. Izborni zakon morao biti prilagođen tekstu Zakona o teritorijalnoj organizaciji RS, kada su u pitanju nazivi jedinica lokalne samouprave, inače izbora ne bi ni bilo. Tada su bila u pitanju samo imena opština, a sada ustavna odredba Federacije. Napominjemo da je član CIK-a Stjepan Mikić, koji danas tvrdi suprotno, bio najglasniji u tvrdnji da je Izborni zakon neustavan bez prilagođavanja entitetskim zakonima iz RS-a. Za institucije u Federaciji BiH referentan je Ustav Federacije BiH. U njemu je jedini referentni popis stanovništva onaj iz 1991. godine, a ne ''posljednji popis stanovništva'' kako se u pojedinim zakonima za državnu razinu vlasti navodi. No, taj dio diskusije ćemo vjerovatno morati tjerati do Ustavnog suda BiH. 

Ono što je drugi važan segment svega toga jeste da čak ni primjena popisa iz 2013. godine ne može zabraniti izbor Hrvata iz USK, KS, BPK, ZDK i TK ako izabranih Hrvata u kantonalnim skupštinama ima. Naime, ako sagledate Nacrt odluke o određivanju broja delegata iz svakog konstitutivnog naroda i iz reda ostalih koji se biraju iz zakonodavnog tijela svakog kantona koji je prije par mjeseci iscurio u javnost, a što će vjerovatno biti vodilja vladajuće većine u CIK-u koju kontroliraju Dodik i Čović, upozoravamo da takva Odluka može sadržavati samo "preliminarni broj delegata". Dakle, takva Odluka, bez obzira koji popis bio u primjeni, može samo preliminarno delegate rasporedit po popisu. U finalnoj primjeni, CIK mora preliminarni raspored prilagoditi svakom slučaju gdje zastupnik iz reda jednog od konstitutivnog naroda bude izabran u kantonalnu skupštinu, a da isti nije ''planiran'' preliminarnim rasporedom.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Nezavisni blok

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana