Bosna i Hercegovina     | 01.11.2018. 14:44 |

Prvi Kongres bosanskohercegovačkih humanitarnih organizacija (VIDEO)

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 1. novembra (FENA) - Prvi Kongres bosanskohercegovačkih humanitarnih organizacija okupio je danas u Sarajevu predstavnike oko 70 udruženja koja se bave humanitarnim radom kako bi napravili bolju međusobnu koordinaciju.

Skup su organizirali udruženja "Istina" i "Radio BH dijaspore" u saradnji s Federalnim ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica i Centrom za promociju civilnog društva s namjerom da postignu veću pokrivenost potreba na terenu.

Kako su istaknuli, cilj kreiranja zajedničke Platforme humanitarnih organizacija je umrežavanje organizacija iz BiH i dijaspore. Svaka od humanitarnih organizacija bi i dalje ostala samostalna i radila u svom domenu, dok bi Platforma predstavljala mjesto susreta.

Također, koordinacijom aktivnosti preduprijedili bi potencijalne zloupotrebe sredstava od neodgovornih pojedinaca ili grupa, doprinijeli ugledu humanitarnih organizacija u zajednici i omogućili veću pokrivenost populacije u potrebi aktivnostima koje provode.

Uime predstavnika Organizacionog odbora kongresa vlasnica "Radia BH dijaspore" Naida Ribić kazala je da je jedan od ciljeva napraviti bazu podataka humanitarnih organizacija iz BiH, dijaspore, ali i stranih organizacija te na taj način pokušati spriječiti malverzacije.

- Dijaspora čuva socijalni mir u BiH, najveći je investitor, a to je čini važnom komponentom za cijelu državu. Najbolji dokaz koliko volimo našu domovinu bio je u vrijeme poplava kada smo odgovorili na taj problem nesebičnom podrškom unesrećenima - dodala je Ribić.

Predstavnica Organizacionog odbora Kongresa iz Udruženja "Istina" Munira Džabija kaže da mnogo sredstava dolazi u BiH, ali smatra da još uvijek nema dovoljnog rezultata zbog čega ovim kongresom žele pokušati to promijeniti i uspostavljajući krovnu organizaciju.

- Ona bi trebala biti sabirni centar gdje će biti sve informacije s terena kako bi se znalo gdje je ko bio i kome se pomoglo te doprinijelo da se pokušaji uzimanja novca od humanitarnih organizacija eliminiraju - podvukla je Džabija.

Direktorica Centra za promociju civilnog društva Aida Daguda neophodnim je nazvala da predstavnici institucija, nevladine organizacije i mediji zajednički doprinesu da ugrožene kategorije u BiH, kakvih je mnogo, dobiju bolju pomoć, da ne bude zaboravljenih ljudi ili područja u BiH.

Savjetnik ministra civilnih poslova BiH Elvir Hadžiomerović smatra da je bh. dijaspora od velikog značaja za BiH i uz koordinaciju s državnim i entitetskim tijelima može značajno pomoći ljudima u BiH, a Ministarstvo civilnih poslova u okviru grantova pomaže humanitarne organizacije.

Pomoćnik federalnog ministra za raseljene osobe i izbjeglice Nisvet Mujanović podsjetio je da ovo ministarstvo pomaže svake godine između 120 i 150 nevladinih organizacija koje tretiraju povratnike.

Izražena je nada da će današnji skup rezultirati usvajanjem dokumenata koji će na neki način biti korektivni faktor društva u cjelini, ali i vladinog sektora te omogućiti korisnicima bolji pristup humanitarnoj pomoći.

Pogledajte http://fena.ba/video/2276/ 

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1A7JTuFX82Y1P3PuzTdgqw35SEoafyL84?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Bidenova administracija najavila veto na prijedlog zakona koji bi podržali republikanci

Hunter Biden svjedočit će pred Kongresom u decembru

Na Međunarodnom kongresu o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima više od 150 učesnika

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo