Sport     | 31.10.2018. 17:18 |

Infantino: SP sa 48 ekipa moguće već u Kataru 2022.

FENA Internet

KUALA LUMPUR, 31. oktobra (FENA) - Prvi čovjek Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Gianni Infantino smatra da je svjetsko prvenstvo u nogometu sa 48 reprezentacija "izvodljivo" već 2022. godine. Domaćin prvenstva Katar se zalaže da konačna odluka o tome bude donesena već početkom naredne godine.

- Zašto da ne - kazao je Infantino, u vezi s proširenjem prvenstva sa 32 na 48 reprezentacija, koje je predviđeno za prvenstvo 2026. u SAD, Kanadi i Meksiku.

- Odlučili smo se da broj reprezentacija povećamo sa 32 na 48. To će se dogoditi na prvenstvu 2026., ali je moguće da to uradimo već 2022. Sve je moguće, zašto da ne - kazao je Infantino na kongresu Azijske nogometne federacije, koji se održava u Kuala Lumpuru.

Vođa Organizacionog odbora prvenstva Hassan Al Thawadi je pojasnio da se razmatra mogućnost učešća 48 reprezentacija, te da će odluka biti donesena prije početka kvalifikacija, "u prvoj četvrtini naredne godine". Dodao je da su u Kataru zadovoljni napretkom organizacije. Po njegovim riječima, do 2020. i 2021. godine biće završeno svih osam stadiona.

Infantino se u malezijskoj prijestolnici dotakao i Fifinih izbora naredne godine, na kojim će se kandidovati za novi mandat na čelu federacije. Naveo je da mu je podršku dosada najavilo više od 180 od 211 nogometnih nacionalnih saveza.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Nogomet - Igman upisao važna tri boda u borbi za opstanak

Počinju kvalifikacije za EP za nogometašice, BiH pod vodstvom novog selektora protiv Portugala i S. Irske

Takmičarska komisija NSBiH: Sarajevu oduzeta tri boda, suspendovani Mirvić i Ibričić

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom