Kultura     | 31.10.2018. 14:31 |

'Mjesec muzeja' u Historijskom muzeju BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. oktobra (FENA) - Program manifestacije "Mjesec muzeja", koja će od 1. do 30. novembra biti održana u Historijskom muzeju BiH, bit će posvećen kulturno-historijskom naslijeđu, unaprjeđivanju muzejske prakse i jačanju svijesti o važnosti muzeja u bosanskohercegovačkom društvu.

"Mjesec muzeja 2018" bit će obilježen viješću da je projekat Plana konzervacije i restauracije Historijskog muzeja BiH dobio grant "Getty" fondacije. Projekt je podržan kroz Gettyjev program "Keeping it Modern" za 2018. godinu, zajedno sa još devet drugih objekata arhitekture moderne širom svijeta.

Grantom se daje podrška projektima koji, osim arhitektonske vrijednosti, imaju i potencijal da posluže kao model plana očuvanja i drugih objekata arhitekture 20. stoljeća.

Izložbe i projekti Historijskog muzeja BiH će biti predstavljeni u Sarajevu, Londonu, Banja Luci i Jajcu, a u muzejskom prostoru bit će predstavljene i gostujuće izložbe.

Stalnu postavku "Otvoreni depo" Historijskog muzeja BiH u novom ruhu i kroz nove sadržaje će posjetioci moći pogledati tokom besplatnih kustoskih vođenja, koja se organizuju svakog ponedjeljka tokom mjeseca.

Unaprijeđena postavka "Otvoreni depo" rezultat je implementacije projekta "Glas zajednice", u saradnji sa Muzejom Vojvodine iz Novog Sada. U muzeju će utorkom biti organizovan ciklus radionica za djecu i omladinu pod nazivom "Historijske osmice", a programom "Škole u muzeju" i "Muzej u školi" Muzej će biti uvezan sa obrazovnim institucijama.

Sve aktivnosti su nastale kroz saradnju Historijskog muzeja BiH sa različitim domaćim i internacionalnim partnerima – Fondacija Cultural Heritage without Borders, University of the Arts London, King's College London, Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske u Banja Luci, Muzej II zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu, Muzej Vojvodine iz Novog Sada, Memorijalni muzej Spomen područja Jasenovac, SUBNOR Kantona Sarajevo, saopćeno je iz Historijskog muzeja BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Izložba slika 'Ono iz duše' Jasmina Pehlivanovića u okviru kampanje za mir

U Historijskom muzeju otvorena izložba 'Srebrenica: Genocid u osam činova'

Otvorena izložba 'Polet žena' u Historijskom muzeju BiH

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!