Magazin     | 31.10.2018. 08:23 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 31. listopada (FENA) - 

- 1517. Njemački svećenik Martin Luther, ogorčen mnogobrojnim zloupotrebama Crkve, okačio je na vrata katedrale u Wittenbergu i stavio na javnu raspravu 95 teza o reformi Crkve. Time je u njemačkim zemljama počela reformacija.

- 1632. Rođen Johanes Vermer, jedan od najvećih nizozmeskih majstora 17. stoljeća. Nepriznat i neshvaćen za života, dva stoljeća kasnije svrstan je među najveće umjetnike u povijesti slikarstva, a njegove slike dostigle su astronomske cijene.

- 1918. U atentatu ubijen bivši mađarski premijer grof Istvan Tisza, vođa reakcionarne Nacionalne stranke rada.

- 1940. Pobjedom britanske avijacije završena Bitka za Britaniju koju su Nijemci počeli u srpnju snažnim bombardiranjem i pomorskom blokadom Velike Britanije. Britanci su preuzeli zračnu kontrolu nad La Mancheom, a Nijemci su odustali od invazije na taj otok.

- 1984. Ispred rezidencije u New Delhiju ubijena Indira Gandhi, premijerka Indije. Ubojstvo su izvršili Siki ekstremisti, pripadnici njezinog osobnog osiguranja.

- 1992. U Sarajevu osnovan PEN Centar BiH, dobrovoljna, nestranačka, nevladina i neprofitna udruga intelektualaca u koje se udružuju i učlanjuju pisci, urednici, prevoditelji, romanopisci, esejisti, dramski pisci, scenaristi, povjesničari, kritičari, izdavači, novinari i drugi intelektualci BiH.

- 1993. Umro Federico Fellini talijanski redatelj koji je pedesetih godina 20. stoljeća postao vodeće ime talijanskog i svjetskog filma. Jedan je od najistaknutijih predstavnika talijanskog neorealizma. Dobitnik je tri Oscara.

- 2000. Ruska raketa u kojoj su se nalazili prvi stanovnici međunarodne svemirske stanice eksplodirala je u Kazahstanu.

- 2003. U Maleziji je nakon 22 godine izabran peti predsjednik vlade Abdulah Ahmad Badavi. On je na toj dužnosti zamijenio Mahatira Mohameda, koji je, s reputacijom najkontroverznijeg azijskog lidera, vladao tom zemljom jugoistočne Azije od 1981.

- 2010. Za predsjednicu Brazila izabrana Dilma Vana Rousseff, prva žena na toj dužnosti u povijesti te zemlje.

- 2011. Svjetska populacija dosegla brojku od sedam milijardi.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo