Bosna i Hercegovina     | 30.10.2018. 14:16 |

Borovac: Primarni zadatak mora biti zaštita djece migranata

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 30. oktobra (FENA) - Posebno sam impresionirana humanošću i velikim naporima zdravstvenih radnika na području Unsko-sanskog kantona (USK), jer zaista čine sve kako bi pomogli migrantima i izbjeglicama. Svi su uključeni u proces pomoći tim ljudima, kako bi ih na najbolji način zaštitili od epidemija i bilo kakvih zaraznih bolesti - ocijenila je ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac prilikom današnje radne posjete Unsko-sanskom kantonu.

O situaciji s migrantima i izbjeglicama u ovom dijelu BiH, ministrica Borovac razgovarala je s predstavnicima kantonalne vlasti, međunarodnih organizacija i zdravstvenih ustanova.

-Posebnu pažnju usmjeravamo na zaštitu djece i njihovih prava. Do sada je u Bosnu i Hercegovinu ušlo oko 20.000 evidentiranih migranata, a među njima i 500 djece. Prema nekim informacijama, njih 60 je bez ikakve pratnje i primarni zadatak svih nas mora biti njihova zaštita. Radimo na tome da im osim humanitarne i zdravstvene pomoći, osiguramo i neku mogućnost daljeg obrazovanja - rekla je Borovac.

Ona je govorila i o načinima finansijske pomoći za rješavanje problematične situacije s migrantima i izbjeglicama u ovom dijelu BiH.

-Financijska pomoć od državnih organa nije obezbijeđena, u smislu da je sada država u budžetu za ovu godinu izdvojila neophodna sredstva. Tu je naravno pomoć Evropske unije, odnosno Evropske komisije koja je dala sredstva iz IPA fondova. Radi se o sredstvima u vrijednosti od oko 8,2 miliona eura, koja su predviđena za ovu situaciju u Bosni i Hercegovini - dodala je Borovac.

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić istakao je kako je nakon nekoliko alarmantnih dana na području kantona, situacija s migrantima i izbjeglicama donekle stavljena pod kontrolu.

-Uključili smo sve aktere u rješavanje problema i možemo reći da polako vraćamo dostojanstvo i sigurnost građanima kantona, ali i osiguravamo humane životne uslove za brojne migrante i izbjeglice. Posebnu pažnju obraćamo na ranjive kategorije ljudi i zaista činimo sve da ovom situacijom upravljamo na najadekvatniji i najhumaniji način - istakao je Ružnić.

Borovac i Ružnić su osim nekoliko radnih sastanaka u Bihaću, obišli i privremeni prihvatni kamp "Sedra“ u Cazinu gdje borave migrantske porodice s djecom. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Reisu-l-ulema na obilježavanju 30 godina Muftijstva bihaćkog: Vjerujemo u sebe i svoju budućnost

U petak počinje 25. kulturna manifestacija 'Ulicom Bišća'

U Bihaću otvoren Sajam pčelarstva i meda – Put zlata

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta