Bosna i Hercegovina     | 30.10.2018. 12:13 |

Šiljegović na Međunarodnoj konferenciji ombudsmana za oružane snage

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. oktobra (FENA) - Parlamentarni vojni povjerenik Bosne i Hercegovine Boško Šiljegović učestvuje na Desetoj međunarodnoj konferenciji ombudsmana za oružane snage koja se održava u Johanesburgu.

Na Desetoj konferenciji, koju su zajednički organizovali Kancelarija ombudsmana za oružane snage Južnoafričke Republike i Ženevski centar za kontrolu oružanih snaga (DCAF), učestvuju predstavnici pedeset zemalja i međunarodnih organizacija.

Šiljegović je predsjedavao sesijom o ulozi vojnih ombudsmana i parlamentarnih povjerenika tokom mirovnih misija pripadnika oružanih snaga.

Učesnici ove sesije govorili su o mogućim pravcima djelovanja koji će unaprijediti standarde i spremnost za rad u otežanim uslovima, kao i o održavanju kontakata sa porodicama pripadnika oružanih snaga.

U skladu sa prethodnim dogovorima, učesnici konferencije jednoglasno su podržali prijedlog da se 11. međunarodna konferencija ombudsmana za oružane snage održi u Bosni i Hercegovini u oktobru 2019. godine.

Parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović zahvalio je učesnicima konferencije na ukazanom povjerenju, posebno ženevskom DCAF-u i prijateljskim zemljama koje će podržati organizaciju 11. konferencije.

U Johanesburgu se razgovaralo i o tome kako novi bezbjednosni izazovi utiču na stanje ljudskih prava u oružanim snagama.

Bilo je riječi i o kriznim situacijama koje traže brze odgovore i angažman oružanih snaga, ali i promjenu i prilagođavanje legislative, te osmišljeniju saradnju sa policijskim i bezbjednosnim agencijama.

Tokom konferencije, koja s radom završava sutra, parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović imao je i sastanke sa kolegama iz regiona zapadnog Balkana, ombudsmanima za oružane snage Savezne Republike Njemačke, Holandije, Austrije i Norveške, kao i sa direktorom ženevskog DCAF-a ambasadorom Thomasom Guerberom, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Nadbiskup Vukšić: Crkva u BiH bori se s iseljavanjem, katolička zajednica upola manja

BiH izdvaja 0,9 posto BDP-a za obranu, Oružanim snagama nedostaje 1.500 profesionalnih vojnih lica

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Promo

Dobit m:tel-a u prvom kvartalu veća za 2,5 miliona KM

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije