Regija     | 30.10.2018. 11:17 |

Velike štete od nevremena u Sloveniji

FENA Agencije

LJUBLJANA, 30. listopada (FENA) - Velike štete zbog olujnog nevremena praćenog kišom i jakim vjetrom zabilježene su tijekom noći i u utorak ujutro u dijelovima Slovenije, a ugrožene krajeve na sjeveroistoku zemlje, gdje strahuju od poplava zbog velikog protoka i rasta vodostaja Drave, posjetio je i premijer Marjan Šarec, koji je izjavio da je situacija pod kontrolom.

"Stvari su pod nadzorom, a civilna zaštita je pomoću vatrogasaca pravodobno reagirala. Sustav zaštite funkcionira i stanje će se brzo sanirati", kazao je Šarec, koji je jutros posjetio Dravograd.

Iako u sjevernim dijelovima zemlje uz rijeku Dravu uočavaju da vodostaj te rijeke, zbog kiša u Austriji, i dalje raste, vjeruju da se neće ponoviti katastrofalni studeni 2012. godine, kad je došlo do šteta procijenjenih na više stotina milijuna eura, za što su u Sloveniji okrivljavali i upravljača austrijskih hidrocentrala u gornjem toku, koji je navodno prebrzo puštao nagomilane količine vode u svojim hidroakumulacijama, prenosi Hina.

Šarec će posjetiti i Maribor, a na tom se području također boje poplava zbog rasta vodostaja rijeka, koji bi mogao potrajati do kasnih popodnevnih sati, a mogao bi ugroziti više stotina objekata.

Velike štete od poplava i bujica pretrpjela je tijekom noći općina Tržič zbog izlijevanja Tržiške Bistrice i nekih potoka koji su potkopali više cesta, u tom gradiću navode da su štete enormne. Ministarstvo obrane u gradić je tijekom noći helikopterom poslalo dva agregata.

"Materijalna šteta je ogromna, iako ozlijeđenih i nestalih na sreću nema. Materijalna šteta je ogromna, a poplavljeni su donji dijelovi brojnih kuća i gospodarskih objekata. Uništene su ceste i komunalna infrastruktura", poručio je preko Facebooka načelnik općine Borut Sajovic.

Teškoće imaju i na poznatom ljubljanskom skijalištu Krvavec, jer je pristupna cesta do planine zasuta materijalom koji je nanijela velika količina vode. Obližnji potok poplavio je velik dio ceste i parkirališta ispod skijaških staza, no na sreću je žičara, koja je pravodobno bila zaštićena, završila bez oštećenja.

U primorskom dijelu zemlje zadnjih je sati olujno nevrijeme bilo najteže u Ilirskoj Bistrici, gdje se poplavljene lokalne ceste i podrumi u kućama, a neke prometnice zatvorene zbog drveća koje je srušio jak olujni vjetar zbog kojega je i luka Koper jedno vrijeme bila zatvorena za promet.

Uz slovensku obalu neki su krajevi tijekom noći ostali bez struje, ali se stanje postupno normalizira, a očekuje se i daljnje  smirivanje vremena.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Slovenija: Fajon pozdravila preporuku EK za otvaranje pristupnih pregovora s BiH

Slovenske kompanije među najznačajnijim investitorima u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo