Bosna i Hercegovina     | 30.10.2018. 11:22 |

Veliki broj posjeta učenika iz KS i TK Memorijalnom centru Potočari

FENA Saopćenje

SREBRENICA, 30. oktobra (FENA) - Upravni odbor Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari zaključio je da je broj posjeta ostvarenih u saradnji sa obrazovnim institucijama i ustanovama u Bosni i Hercegovini zadovoljavajući te da je ta vrsta saradnje na dobrom nivou uz mogućnost njenog poboljšanja.

- Posjete učenika osnovnih i srednjih škola Memorijalnom centru ima veliki značaj po pitanju edukacije o prošlosti i historijskim činjenicama u vezi sa genocidom u Srebrenici. Pitanje istine i empatije sa žrtvama jeste elementarno pitanje vrijednosti, kroz koje se temelji razlika između dobra i zla, te kao takvo predstavlja izuzetno važnu temu za odgojno-obrazovne institucije, koje kreiraju vrijednosne profile novih generacija - kazao je predsjednik UO Memorijalnog centra Nisvet Mujanović.

Dodao je da pregled proteklog perioda ukazuje da u svijesti o značaju učeničkih posjeta Memorijalnom centru prednjače obrazovni sektori Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona.

- Posebno je značajan angažman obrazovnog sektora KS-a, gdje je samo u ovom mjesecu zabilježen dolazak oko 4.200 učenika i nastavnika u Memorijalni centar. Pored napora Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade, ističe se uloga i Općine Ilidža koja svake godine organizira zajedničku posjetu učenika sedmih razreda osnovne škole - kazao je Mujanović.

Nakon KS-a, po broju posjeta prednjači TK sa oko 2.600 učenika koliko ih je organizirano posjetilo Memorijalni centar od početka ove kalendarske godine. Zatim slijede Zeničko-dobojski kanton sa 1.750, Unsko-sanski sa 610 i Srednjobosanski sa 410 učenika.

- Organizirane đačke posjete Memorijalnom centru uključuju posjete memorijalnom kompleksu i mezarju u Potočarima, održavanje historijskog časa o genocidu i agresiji, posjete Spomen-sobi, Multimedijalnoj sobi, odnosno Dokumentacionom centru agencije Sense i novootvorenoj stalnoj postavci "Srebrenički genocid - neuspjeh međunarodne zajednice" te gledanje polusatnog filma o genocidu - kazao je Mujanović, saopćeno je iz Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Ademović prisustvovao u Srebrenici obilježavanju 1. marta Dana nezavisnosti BiH

U Srebrenici obilježen Dan nezavisnosti BiH - Ovaj grad je tačka koja nas spaja

Bošnjaci MZ Osatica: Zaustavite mrziteljski odnos sveštenika Luke Babića

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!