Bosna i Hercegovina     | 30.10.2018. 10:16 |

BBI banka i Svjetski savez dijaspore BiH potpisali memorandum o saradnji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. oktobra (FENA) - Predsjednik Uprave Bosna Bank International (BBI) Amer Bukvić i predsjednik Svjetskog saveza dijaspore BiH (SSDBiH) Hasan Šehović potpisali su Memorandum o saradnji koji ima za cilj promoviranje potencijala, poslovnih prilika i investicionih projekata u našoj zemlji građanima BiH koji žive u inostranstvu. 

Potpisnici su saglasni da zajednički rade na privlačenju investicija u BiH, te ekonomskom povezivanju predstavnika bh. dijaspore širom svijeta.

- Potencijal dijaspore je ogroman. Imamo vrhunske svjetske stručnjake iz svih oblasti privrede, nauke i društva. Vjerujem da ima mnogo građana koji su porijeklom iz BiH, a koji su spremni vratiti se u domovinu i investirati u proizvodne pogone. Uspostavljanjem saradnje sa Svjetskim savezom dijaspore BBI banka želi pomoći građanima BiH da svoje poslovne ideje  realiziraju u BiH, otvore nova radna mjesta i uspješno posluju. Investicije u dobre projekte mogu imati uticaj na ekonomiju cijele zemlje - izjavio je Bukvić.

Prema podacima Centralne banke, bh. dijaspora bankarskim doznakama godišnje u BiH pošalje oko tri milijarde maraka. Također, isti podaci govore da neposrednom potrošnjom dijaspora u BiH godišnje ostavi isto toliko novca.

O važnosti dijaspore za našu zemlju razgovarano je i na okruglom stolu tokom 9. Sarajevo Business Foruma (SBF) u aprilu ove godine, gdje su dijaspora, sport, kultura, umjetnost i kreativna industrija razmatrani u kontekstu ekonomskog rasta i razvoja regiona.

Inače, BBI banka u svojoj ponudi ima specijalne pakete proizvoda i usluga za državljane BiH iz dijaspore, saopćeno je iz te banke.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Nova ponuda BBI stambenog finansiranja - BBI Banka pretvara 'riječi u kvadrate uz hipoteku 1 na 1'

BBI Banka najavila 13. 'Sarajevo Business Forum' diplomatskom koru u BiH

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana