Regija     | 29.10.2018. 20:49 |

Slovenski vrhovni sud povukao izjavu kojom osporava argumente ECHR-a

FENA Agencije

LJUBLJANA, 29. listopada (FENA) - Slovenski vrhovni sud distancirao se u ponedjeljak od svoje prošlotjedne reakcije na odluku Europskog suda za ljudska prava kojom je Sloveniji naređena isplata 52.000 eura odštete stranci kojoj je, po mišljenju suda, pred domaćim sudovima, uključujući i vrhovni sud, bilo kršeno pravo na pošteno suđenje.

Suci u Strasbourgu presudili su da je komercijalna televizija POP-TV, koju je zbog navodnog kršenja pravila tržišnog natjecanja na tržištu televizijskog oglašavanja prijavila konkurencija, imala pravo da na vrhovnom sudu pri odlučivanju o njenoj žalbi i usmeno iznese svoj slučaj. To, međutim, sud nije prihvatio što je u Strasbourgu okarakterizirano kršenjem prava na pošteno suđenje.

Na to su reagirali suci slovenskog vrhovnog suda, navevši u posebnoj izjavi da se "ne slažu s argumentacijom" sudaca Europskog suda za ljudska prava u tom konkretnom predmetu, odnosno da ih argumenti iz Strasbourga "nisu uvjerili", no da to ne znači da se ta odluka neće "uvažavati" i to "ondje gdje je potrebno".

Više slovenskih eminentnih pravnih stručnjaka, profesora prava, bivših ustavnih sudaca i pravosudnih dužnosnika na to je u posebnom javnom pismu upozorilo kako slovenski vrhovni sud svojom izjavom neopravdano dovodi u pitanje odluku Suda za ljudska prava, što je neuobičajena praksa, te da za svoje rezerve o judikatu iz Strasbourga nije naveo nikakve argumente, prenosi Hina.

"Presuda Europskog suda za ljudska prava u spomenutom predmetu je pravno razumljiva, doktrinarno očekivana i sukladna dosadašnjoj praksi tog suda u pogledu prava na pošteno suđenje", navela je u izjavi skupina pravnika, oponirajući reakciji svojih kolega iz vrhovnog suda.

Predsjednik vrhovnog suda Damijan Florjančič izjavio je u ponedjeljak da zajedno s kolegama na vrhovnom sudu povlači prošlotjednu izjavu koja je dovela do negativnih reakcija i komentara.

Ranija izjava skinuta je sa službene mrežne stranice vrhovnog suda, a u novoj se navodi kako "Vrhovni sud izričito izjavljuje da poštuje odluke Europskog suda za ljudska prava".

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

Ambasador Slovenije posjetio IDDEEEA-u - Prijateljski odnos Slovenije prema BiH

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana