Bosna i Hercegovina     | 29.10.2018. 20:52 |

Mehmedović: Destruktivni i antidržavni vokabular odbija investitore

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. oktobra (FENA) - Državni zastupnik Šemsudin Mehmedović prilikom posjete  Bošnjačkoj kulturnoj zajednici u Rosenheimu, u Njemačkoj izjavio je da u dijaspori živi oko dva miliona Bosanaca i Hercegovaca, što je, po njegovom mišljenju, "veliki potencijal koji može državu dići na noge".

- Iz dijaspore u BiH stigne više od tri milijarde maraka godišnje što predstavlja ogroman kapital za našu zemlju. Međutim sav destruktivni i antidržavni vokabular nekih političara odbija ne samo inostrane investitore, nego i investitore iz naše dijaspore, te dotok kapitala u našu državu kako bi  na drugoj strani neko pokupio nekoliko nacionalnih poena - kazao je Mehmedović. 

Mehmedović je na tribini govorio o temi "Politički izazovi u BiH nakon izbora", zatim o odlasku mladih i stručnih ljudi iz BiH, o ulozi dijaspore u političkoj moći  države, o kontroverznom školskom sistemu, projektima destabilizacije BiH i njenom putu ka NATO i EU.

Na  tribini je istakuto da treba ojačati interaktivnu vezu bosanskohercegovačkih građana u  dijaspori i domovini, obezbijediti institucionalni sistem brige o radu i aktivnostima građana u dijaspori, te osigurati političku stabilnost države nakon izbora.

Učesnici tribine su se složili da se svi trebaju što više zalagati kako bi dijaspora bila insitucionalno podržana od države, a bh. građani iz inostrastva mogli što lakše i brže dolaziti do svojih ciljeva u obliku ulaganja svog kapitala u državu i obezbjeđenja što čvršćih veza sa svojom domovinom.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!