Bosna i Hercegovina     | 29.10.2018. 16:50 |

UKC Tuzla - Najvažnije na vrijeme prepoznati simptome moždanog udara (VIDEO)

FENA Haris Dedović

TUZLA, 29. oktobra (FENA) - Od moždanog udara u svijetu obolijeva skoro 15 miliona osoba godišnje, a njih skoro šest miliona umre od njegovih posljedica. Vodeći je uzrok invaliditeta i drugi uzrok smrti u svijetu, pa i u BiH.

Moždani udar predstavlja jedno od najčešćih neuroloških oboljenja kod osoba odrasle dobi. Može se dogoditi bilo kada i bilo gdje, ali se prevencijom može spriječiti, upozoravaju ljekari UKC-a Tuzla  u povodu Svjetskog dana borbe protiv moždanog udara.

- Preko 15 miliona ljudi na svjetskom nivou dobija moždani udar u godini dana, a više od pet miliona smrti od moždanog udara dogodi se u godini dana. Za moždani udar vrijedi pravilo "jedne trećine", odnosno, bez obzira na to o kojem moždanom udaru se radi u prvih nekoliko mjeseci jedna trećina pacijenata umire, trećina pacijanata ima izraženu ili umjerenu onesposobljenost, a svega trećina pacijenata se osposobi do potpune neovisnosti ili se vrati na stanje kakvo je bilo prije moždanog udara – ističe prof.dr. Dževdet Smajlović, načelnik Klinike za neurologiju UKC-a Tuzla.

Ljekari Neurološke klinike UKC-a Tuzla upozoravaju da je najznačajnije na vrijeme prepoznati simptome koji ukazuju na moždanu udar.

- Počinje iznenada, može se javiti gubitak svijesti, može početi glavoboljom, epi napadom iznenada, do neuroloških ispada kao što su slabost jedne strane tijela, smetnje govora, vrtoglavica, povraćanje. Jako je mnogo simptoma koji se javljaju kod moždanog udara - kazala je prof.dr. Mirjana Vidović, šef Odjeljenja za cerebrovaskularne bolesti Klinike za neurologiju UKC-a Tuzla. 

Klinika za neurologiju UKC-u Tuzla posljednjih 10 godina intenzivno radi na poboljšanju uslova tretmana bolesnika s moždanim udarom. Formiranje specijalizovane jedinice za moždani udar za hitno liječenje i primjena urgentne terapije trombolize, doprinosi manjem broju pacijenata sa smrtnin ishodom.

Mnogobrojni su faktori koji dovode do moždanog udara - najčešće povišen krvni pritisak, a potom šećerna bolest, povišen holesterol. Ljekari upozoravaju da je najvažnije doći u bolnicu, čim nastupe simptomi moždanog udara. Brza reakcija može spasiti život i spriječiti teške posljedice.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2268

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1GbWvplomxc2zw87Ecyl3JQY79EtFxNVq?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Epidemiološka situacija u TK složena, ali nije alarmantna

Preminula beba, UKC Tuzla utvrđuje okolnosti

Hurtić s direktorom UKC Tuzla o početku provedbe projekta Prijenos znanja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo