Najave     | 29.10.2018. 12:34 |

Kongres humanitarnih organizacija za bolju suradnju i djelovanje

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 29. oktobra (FENA) - Udruženje 'Istina' i 'Radio BH Dijaspore', u suradnji s Federalnim ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica i Centrom za promociju civilnog društva, organizatori su prvog kongresa bh. humanitarnih organizacija, koji je najavljen za 1. novembar u Sarajevu.

Cilj kongresa je izraditi koordinacionu platformu humanitarnih organizacija koja će omogućiti bolju suradnju organizacija, bolju pokrivenost potreba na terenu i uspostaviti model i standarde koordinacije zajedničkog djelovanja humanitarnih organizacija u Bosni i Hercegovini i bh. dijaspori.

- Budući da djelujemo u različitim oblastima i da iz direktnog kontakta i rada s našim krajnjim korisnicima dobro znamo problematiku i izazove s kojima se suočavaju (kao što su siromaštvo, zdravstveni problemi, obespravljenost), smatramo da kreiranje zajedničke platforme humanitarnih organizacija može predstavljati snažan alat zagovaračkih kampanja koje planiramo realizirati prema nadležnim organima vlasti Bosne i Hercegovine - navode organizatori.

Cilj kreiranja platforme je povezivanje i umrežavanje humanitarnih organizacija iz Bosne i Hercegovine s organizacijama iz dijaspore i obratno.

- Svaka od humanitarnih organizacija ostala bi samostalna i radila u svom domenu, dok bi platforma predstavljala i bila “sabirni centar” i koordinator aktivnosti humanitarnih organizacija iz Bosne i Hercegovine i dijaspore - ističu.

Navode da bi 'koordinacijom aktivnosti preduprijedili potencijalne zloupotrebe sredstava od neodgovornih pojedinaca ili grupa i doprinijeli ugledu humanitarnih organizacija u zajednici'.

-Kroz platformu želimo da pokažemo da je zajednički rad i zajedničko djelovanje ključ uspjeha i utjecaja na pozitivne promjene stanja u našoj državi u oblastima u kojima svakodnevno djelujemo - istaknuto je.

Kongres će biti  održan 1. novembra u Domu OSBiH u Sarajevu, s početkom u 13.00 sati.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Bidenova administracija najavila veto na prijedlog zakona koji bi podržali republikanci

Hunter Biden svjedočit će pred Kongresom u decembru

Na Međunarodnom kongresu o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima više od 150 učesnika

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'