Kultura     | 27.10.2018. 20:04 |

'Festival premijera 2018.' nastavlja predstavom 'Malograđani' Maksima Gorkog

FENA Saopćenje

TUZLA, 27. oktobra (FENA) - 'Festival premijera 2018.' bit će nastavljen predstavom ''Malograđani'' Maksima Gorkog, koja je najavljena za petak, 2. novembra s početkom u 19.30 sati, a nastala je u koprodukciji Teatra kabare Tuzla i Studentske scene ADU Univerziteta u Tuzli.

Gorki je to djelo napisao na početku 19. stoljeća (1901. godine) samo četiri godine prije ruske revolucije (1905. godine), u trenutku kad se u Rusiji osjećao dolazak novog vremena i novih vrijednosti koji će beznađe pretvoriti u nadu.

Gorki, vizionar, humanista i jedan od najvećih književnika svoga vremena progovorio je o problemima tog beznađa kroz dramu 'Malograđani' u namjeri da otkrije uzroke koji se moraju otkloniti u nadolazećim promjenama.

Predstava 'Malograđani' koju izvodi Teatar kabare Tuzli u okviru III Festivala premijera 2018. govori o malograđanskom načinu života toga vremena u Rusiji, koji uzrokuje velike turbulencije u društvu na planu sukoba generacija u spahijskoj obitelji koja je u samom središtu zbivanja te drame i koja se radi toga raspada do potpune usamljenosti i apsolutne otuđenosti.

U drami je obrađen i sukob liberalnog i konzervativnog pogleda na život i budućnost. Konflikt bogatih i siromašnih, kao i ostvarenih i neostvarenih ljudi je, također, nešto čime je protkan siže te drame.

- Dakle sve ono što je izuzetno konotativno s vremenom u kome mi danas i ovdje živimo, nešto što nas se duboko tiče i iz čega ne možemo da izađemo i kao pojedinci, a i kao društvo u cjelini – navodi organizator.

U predstavi glumci poslije svakog čina mijenjaju uloge pred publikom pa se može vidjeti kako jedan glumac u toku izvođenja predstave igra dva do tri lika.

U predstavi igraju studenti glume Hasan Sušić, Luka Spasojević, Borislav Matović, Aleksandar Ševo, Mirza Pinjić, Armin Filipović, Faruk Beganović, Mirza Mujagić, Tamara Miličević-Stilić, Irma Zukić, Ida Tursić, Asja Grabić, Alma Hasanbašić, Nikolina Gagić.

U okviru Trećeg festivala premijera sinoć je odigrana predstava za djecu ''Hoću da se igram'', Šime Ešića. Glumci su, izvrsnom izvedbom, potakli najmlađe na interakciju, maštu, kreativno razmišljanje i razumijevanje đaka koji prvi put idu u školu, a oni su ih nagradili velikim aplauzom.

Ulomcima predstave ''Bosanska kraljica'' autorice Marice Petrović upriličeno je 25. oktobra gostovanje glumice Ivane Milosavljević, u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača u organizaciji bratovštine Sv. Nikole Tavelića. U sali Male galerije, koncertom klape Katarina i gostiju, na prigodan način obilježena je godišnjica smrti Katarine Kosače.

Na istu noć, u produkciji Teatra kabare Tuzla, izvedena je monodrama ''Krojcerova sonata'' autora Lav Tolstoja, u okviru programa ''Četvrtkom u pozorište'' na sceni BKC-a Živinice, u kojoj glavnu ulogu ostvaruje glumac Vlado Kerošević.

Programom Trećeg festivala premijera 2018. preostala su još dva sadržaja. Tako je za četvrtak, 8. novembar u 19.30 najavljena književna večer posvećena 50. godišnjici umjetničkog rada književnika, pjesnika za djecu Šime Ešića.

U petak, 9. novembra u 18 sati bit će izvedena predstava za djecu, praizvedba 'Izmislionica u selu Pričevac', autora Šime Ešića, a u produkciji Teatar kabare Tuzla. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Večeras na sceni Teatra kabare Tuzla Münchhausen

Predstavom 'Gospođica Julija' otvoren TKT Festival

Festival Teatra kabare Tuzla otvara predstava 'Gospođica Julija'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'