Ekonomija     | 27.10.2018. 16:43 |

Glavni odbor PPDIVUTBiH zalaže se za deblokadu socijalnog dijaloga

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. oktobra (FENA) - Glavni odbor Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini BiH (PPDIVUT BiH) odlučio je, na sjednici danas u Sarajevu, da od novog predsjednika SSSBiH Selvedina Šatorovića i novoizabranih organa SSSBiH zatraži da odmah pokrenu deblokadu socijalnog dijaloga kod druga dva socijalna partnera, na svim nivoima vlasti i Udruženja poslodavaca.

- Zaključak Glavnog odbora je i da se ubrzaju pregovori o donošenju općeg kolektivnog ugovora za područje Federacije BiH, s obzirom da je veliki broj radnika kolektivnim ugovorom nepokriven, da SSSBiH predloži radnu verziju zakona o štrajku i da se mobilišu svi sindikati na njegovom donošenju. Kolektivnim ugovorima definiše se obim prava radnika, koji će ih motivisati da ostanu u BiH, a ne za odlazak - navodi u saopćenju PPDIVUT BIH.

Jedan od zaključaka na sjednici Glavnog odbora Samostalnog sindikata PPDIVUT BiH je i da se krene u bržu realizaciju Programa sindikalnog obrazovanja u sva tri ciklusa, te da 25. novembar - Dan državnosti BiH bude obilježen u Potočarima kod Srebrenice gdje će 'svaka sindikalna organizacija, članica tog sindikata, biti zasebna organizacija za polaganje cvijeća na Memorijalnom centru'.

U saopćenju za javnost PPDIVUT BiH navodi da te aktivnosti Sindikat nema pravo odgađati 'i bez obzira na status aktuelne vlasti u postizbornom periodu'.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Sindikat PPDIVUT-a u Klasu - Opredijeljenost poslodavca za stimulaciju radnika

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!