Bosna i Hercegovina     | 27.10.2018. 14:05 |

Općina Novi Grad obećala pomoć u radu MUP-a Kantona Sarajevo (VIDEO)

FENA Hazim Aljović

SARAJEVO, 27. oktobra (FENA) - Općina Novi Grad pomagat će u skladu sa zakonom rad Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u tehničkom opremanju i osposobljavanju - jedan je od zaključaka prve vanredne sjednice Općinskog vijeća Novog Grada koja je održana danas u povodu ubistva dva policajca u petak ujutro.

Predsjedavajući Vijeća Rusmir Baljić novinarima je kazao da će to podrazumijevati tehničko opremanje i osposobljavanje.

- Donijeli smo i određen broj zaključaka koji ćemo uputiti ka većim nivoima vlasti tražeći izmjenu određenih zakona koji ograničavaju policajce u vršenju njihove dužnosti - istakao je Baljić nakon sjednice.

Jedan od zaključaka je da će Općina Novi Grad uzeti na sebe dio stipendiranja djece ubijenih policajaca.

- Potrudit ćemo se i da adekvatno obilježimo mjesto stradanja i da damo imena parkovima po imenima ubijenih policajaca - naveo je Baljić.

Policijski komesar MUP-a Kantona Sarajevo Mevludin Halilović prisustvovao je sjednici gdje je naglasio važnost saradnje MUP-a sa drugim institucijama u rješavanju komplikovanih zadataka kakav je organizirani kriminal.

Zakonski okvir je, naveo je, dovoljan za izvršenje redovnih poslova i zadataka, ali nije u rješavanju velikih krivičnih djela.

- Krađu automobila, što je organizirani kriminal, moraju rješavati države institucije - naglasio je Halilović.

Prezentirao je i podatke u vezi sa istražnim radnjama, navodeći da je izvršen veći broj pretresa u Istočnom Sarajevu te da su od jutros izvršeni pretresi u nekoliko objekata.

Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo usvojilo je niz zaključaka na vanrednoj sjednici, a pored ostalih, pozivaju druge policijske agencije koje su prema važećem zakonodavstvu nadležne za organizovani kriminal i borbu protiv terorizma da rade svoj dio posla i preuzmu vođenje ovog konkretnog slučaja.

Traže izmjene u Zakonu o krivičnom postupku na nivou države i Zakonu o policijskim službenicima na svim nivoima gdje će se proširiti ovlaštenja policije, a posebno u izdavanju upozorenja i upotrebi sile.

Traže izmjene odgovarajućih zakona radi strožijeg kažnjavanja napada na državne institucije i službene osobe. Zahtijevaju od sudova da pooštre politiku kažnjavanja počinilaca krivičnih djela koja uključuju napade na državu, državne organe i živote građana.

Traže i dodatno opremanje i obučavanje policajaca za vršenje funkcije zaštite države, građana, kao i njihove imovinske sigurnosti, a najavljuju da će Općina Novi Grad Sarajevo nastaviti davati podršku u daljnjem materijalno-tehničkom opremanju policije Novi Grad i Kantona Sarajevo, a prema iskazanim potrebama.

Očekuju od organa države da hitno uspostave operativnu saradnju s nadležnim organima susjednih država radi kvalitetnog prikupljanja potrebnih infomacija.

Vijeće je zadužilo nadležne službe Općine Novi Grad Sarajevo da formiraju poseban fond za pomoć porodicama ubijenih policajaca na mjesečnom nivou.

Općinsko vijeće je zaduženo da formira radnu grupu za saradnju sa Četvrtom PU Novi Grad.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2264/

Preuzmite  https://drive.google.com/drive/folders/1clxLel3JkFa_kKv_om3zqTY_r8GQpGEj?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vanredna sjednica Vlade Tuzlanskog kantona - Stipendije sportistima i trenerima

Usvojen Nacrt budžeta BPK Goražde za 2024. u iznosu od 64,5 miliona KM

Za energijsku efikasnost javnih objekata u TK 866.500 KM

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!