Svijet     | 27.10.2018. 13:37 |

Mattis: Ubistvo Khashoggija podriva regionalnu stabilnost

FENA Internet

MANAMA, 27. oktobra (FENA) - Američki ministar odbrane Jim Mattis izjavio je u subotu da ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija podriva bliskoistočnu sigurnost i da će Washington poduzeti dodatne mjere protiv odgovornih za njega.

Ubistvo kolumniste Washington Posta, Khashoggija, eskaliralo je u krizu za najvećeg svjetskog izvoznika nafte. Saudijski saveznici bjesno su reagovali prema zemlji koja se smatra ključnom karikom regionalnog bloka koji uživa američku podršku i stvoren je s ciljem odvraćanja rastućeg iranskog uticaja na Bliskom istoku.

Mattis je, međutim, također izjavio da je američko poštovanje saudijskog naroda potkopano, dok je saudijski ministar vanjskih poslova Adel al-Jubeir kazao da će odgovorni za ubistvo biti krivično gonjeni u kraljevstvu i da će za istragu trebati vremena. 

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je kako želi da se slučaj potpuno istraži, istovremeno naglašavajući ulogu Rijada kao saveznika protiv Teherana i islamskih militanata, kao i ključnog kupca američkog oružja. 

- S našim zajedničkim interesom za mir i nepodijeljenim poštovanjem ljudskih prava, ubistvo Jamala Khashoggija u diplomatskom objektu predmet je velike brige za sviju nas - izjavio je Mattis na sigurnosnoj konferenciji u Bahreinu.

- Nepoštovanje međunarodnih normi i vladavine zakona od bilo koje zemlje podriva regionalnu stabilnost u vrijeme kada je ona najpotrebnija - izjavio je Mattis, koji nijednom nije spomenuo po imenu saudijskog krunskog princa Mohammeda bin Salmana.

Saudijski državni tužilac izjavio je da je Khashoggi ubijen s predumišljajem, što je u suprotnosti s ranijim zvaničnim objašnjenjem da se ubistvo desilo slučajno tokom tučnjave u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Saudijski zvaničnici također su navodili da je on slučajno ubijen u propaloj sigurnosnoj operaciji koja je imala za cilj da on bude vraćen u kraljevstvo.

U govoru na sigurnosnoj konferenciji u Manami, Mattis je naveo listu primjera, kako ga je nazvao, opstruktivnog iranskog ponašanja - u poruci na koju zalivski saveznici gledaju pozitivno jer dijele slične brige prema rastućem iranskom uticaju u Siriji i u Iraku.

Iako su to bili najoštriji komentari koje je Mattis dao o Khashoggijevom ubistvu, on je također istaknuo da dvije zemlje još trebaju sarađivati na uvođenju stabilnosti u regiji, prenosi Reuters.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Košarac i ambasador Saudijske Arabije o jačanju privredne saradnje

Zelenski u radnoj posjeti Saudijskoj Arabiji

Saudijska Arabija uslovila normalizaciju s Izraelom izraelskim priznanjem palestinske države

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom