Bosna i Hercegovina     | 27.10.2018. 10:58 |

​Pet stranaka traži ponavljanje izbora u Novom Gradu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. oktobra (FENA) - Pet političkih subjekata predalo je zahtjev Centralnoj izbornoj komisiji za poništavanje i ponavljanje izbora u općini Novi Grad Sarajevo.

U saopćenju za javnost SDP BiH navodi da su zahtjev uputili Socijaldemokratska partija, Naša stranka, Savez za bolju budućnost, Nezavisna bosanskohercegovačka lista, te Narod i pravda.

Spomenutih pet stranaka smatra da je, kako se navodi, na dan izbora, kao i u danima koji su neposredno prethodili danu održavanja izbora, došlo do teških povreda Izbornog zakona na biračkim mjestima i u OIK-u u Općini Novi Grad Sarajevo.

- Nakon brojnih uočenih nepravilnosti u toku izbora u općini Novi Grad Sarajevo, u javnost je dospio audio zapis koji svjedoči da je predsjednik Općinske izborne komisije Novi Grad Elvir Resić, po nalogu načelnika Semira Efendića (SDA) i predsjednika Općinske organizacije SDA Novi Grad Huse Ćesira, imenovao 500 do 600 članova biračkih odbora i to tačno na ona mjesta gdje su mu naložili. Na snimku se mogu čuti i brojne druge nepravilnosti, kad je u pitanju nepristrasnost i nezavisnost biračkih odbora. Cijeli izborni proces, odabir članova biračkih odbora, žrijeb, a samim tim cjelokupno glasanje i brojanje glasova tim činom je dovedeno u pitanje – navodi se.

U zahtjevima koje su uputili SDP, SBB, NS, NBL i NiP navodi se "da je upitna ispravnost 250.028 glasačkih listića".

- Također, ističe se činjenica da je u toj izbornoj jedinici na izbore izašao približno 62.571 birač, te da nedvojbeno razlika rezultata u toj općini može dovesti do značajnih promjena u ishodu izbora na svim nivoima. Predočeni dokazi ukazuju na političku i stranačku kontrolu Općinske izborne komisije, odnosno onemogućena je njihova nezavisnost i nepristrasnost. Nadalje, pošto Općinska izborna komisija imenuje biračke odbore, iz priloženih dokaza je očito da se u biračkim odborima nalazilo više stotina članova koji su trebali biti prisutni kao nezavisni predstavnici OIK-a, a imenovani su pod političkim i stranačkim diktatom čime je u potpunosti narušen princip nezavisnosti i nepristrasnosti, odnosno čime je prekršen Izborni zakon – navodi se u saopćenju.

Kako se dodaje, "na temelju navedenih činjenica nesporno proizlazi zaključak da je imenovanjem od 500 do 600 podobnih osoba u tačno određene biračke odbore izvršen presudni utjecaj na kontrolu izbornog procesa od Stranke demokratske akcije (SDA), koja je nedvojbeno takvim postupanjem stekla nedopustivu i nezakonitu kontrolu na biračkim mjestima'.

- Pet stranaka tvrdi da su ispunjeni svi uvjeti da CIK primijeni član 2.10 Izbornog zakona, te da donese odluku kojom se poništavaju izbori na svim biračkim mjestima u Izbornoj jedinici općina Novi Grad Sarajevo, a na temelju čega će se, u skladu s članom 14.1 Izbornog zakona, donijeti odluka o raspisivanju ponovnih izbora na predmetnim biračkim mjestima za sve nivoe vlasti. NS, NiP, SBB, NBL i SDP također traže od CIK-a da temeljem Izbornog zakona raspusti Općinsku izbornu komisiju Novi Grad, te ponovno provede izborni proces uz imenovanje potpuno novih članova OIK-a i novih članova biračkih odbora koje je OIK predložio i imenovao – kaže se u saopćenju za javnost SDP BiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Srbija: Brnabić prihvatila zahtjev da se izbori održe 2. lipnja

Plenković: Vrlo skoro će se doznati s kim će HDZ formirati većinu

Benčić (Možemo!): Za sada nije bilo razgovora s drugim strankama

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana