Bosna i Hercegovina     | 27.10.2018. 14:10 |

Muzikoterapija unapređuje razvoj djece sa oštećenim sluhom

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 27. oktobra (FENA) - Projekt "Tragovima zvuka“, koji se provodi na području opštine Stari Grad, pomaže djeci sa oštećenim sluhom u razvoju i savladavanju vještina koje im mogu pomoći u svakodnevnom životu.

- Kroz muzikoterapiju oni stiču osjećaj za ritam, intonaciju, dužinu riječi, tok riječi i rečenice, pa čak i muzičke vještine te tako unapređuju svoje slušno govorne potencijale. Zbog toga su u okviru projekta nabavljeni didaktički instrumenti za svako dijete – izjavila je Feni voditeljica projekta Danijela Đurić.

Tretmani grupni i individualni održavaju se subotom i nedjeljom od 12 do 15 sati na adresi Mula Mustafe Bašeskije do broja 28.

Aktivnosti muzikoterapije, ističe Đurić, obuhvataju ritmičko-muzičke igre i sviranje, rukovanje muzičkim instrumentima, grupni rad, vježbe uz ritam i to shodno uzrastu djeteta i njegovim poteškoćama.

- Cilj projekta je da unaprijedi sazrijevanje, razvoj i svakodnevno bolje funkcionisanje djece i mladih sa oštećenjem sluha, stoga je ovaj projekt od velikog značaja za zajednicu. Govor se u pravilu uči slušajući. Međutim, istovremeno govor je ritam, a ritam se može učiti na više kreativnih načina. Jedan od njih je i muzikoterapija – navodi Đurić.

U realizaciji Udruženja za podršku djeci oštećenog sluha i govora EHO i uz podršku Opštine Stari Grad projekt je započeo u junu i trajat će do januara naredne godine. Učestvuje 13 djece, osam dječaka i pet djevojčica uzrasta od 6 do 22 godine.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Radionica za roditelje o važnosti radnog pamćenja kod djece

Djeca umiru od gladi u sjevernoj Gazi

Beograd: Policija podnijela prekršajnu prijavu zbog trovanja djece alkoholom

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom