Regija     | 26.10.2018. 14:07 |

Roditelji dječaka kojem su uskratili liječenje osuđeni na zatvorske kazne

FENA Agencije

RIJEKA, 26. listopada (FENA) - Nepravomoćnom presudom Županijskog suda u Rijeci okončan je sudski postupak zatvoren za javnost u kojem su roditelji dječaka preminulog od maligne bolesti 2015. godine u dobi od devet godina osuđeni zbog odbijanja liječenja djeteta, i to otac Viktor Brnobić na godinu i pol, a majka Hana Budimski na godinu bezuvjetnog zatvora.

Osuđeni su temeljem optužnice Županijskog državnog odvjetništva u Rijeci zbog povrede prava djeteta. Utvrđeno je da su krivi za odbijanje liječenja i pružanja mogućnosti ozdravljenja djetetu, ali ne i za uzrokovanje smrti tim postupcima, kako je ŽDO smatralo. Naime, tijekom suđenja, temeljem medicinskih vještačenja, nije utvrđeno da bi predloženo bolničko liječenje sa sigurnošću spasilo dječakov život.

Početkom kolovoza 2015. godine tada devetogodišnjem dječaku, čiji su roditelji bili rastavljeni i živjeli u Kostreni i Omišlju, dijagnosticiran je Non-Hodgkinov limfom u Klinici za pedijatriju riječkoga KBC-a, to jest u riječkoj Dječjoj bolnici. Roditelji su tada odbili ostaviti dijete na bolničkom liječenju i mogućnost kemoterapije. Viktor Brnobić je tada izjavljivao da je, umjesto kemoterapije, želio da se dijete liječi alternativnim metodama, tvrdeći kako kemoterapija ne liječi, nego ubija. Otac je naveo da je dijete želio liječiti biljnim kapima i tinkturama te antibiotskim kapima na bazi biljaka uz detoksikaciju tijela prirodnim sokovima.

Mjerodavni Centar za socijalnu skrb iz Krka, s obzirom na to da je dječak s majkom stanovao u Omišlju, poduzeo je mnoge mjere za zaštitu prava i dobrobiti djeteta nakon saznanja da se roditelji protive bolničkom liječenju. Tako je na Općinskome sudu u Rijeci 13. kolovoza 2015. pokrenut postupak za oduzimanje prava roditeljima da žive s djetetom i odgajaju ga uz prijedlog da ga se žurno privremeno smjesti u Dječji dom u Lovranu, a ujedno je podnesena kaznena prijava protiv oba roditelja. 

Dan poslije Općinskome sudu u Rijeci poslan je prijedlog za lišavanje prava na roditeljsku skrb. Za 24. kolovoza bilo je sazvano sudsko ročište radi lišavanja prava na roditeljsku skrb, kad je roditeljima naloženo da u roku od 15 dana dostave dokaze da su djetetu omogućili daljnje bolničko liječenje s obzirom na to da su predočili dokaz da za 1. rujna imaju dogovoren pregled u Klinici za tumore u Avianu, u Italiji.

No, Dječja bolnica u Rijeci od liječnika iz Aviana dobila je obavijest da je otac doveo dijete na pregled te ponovno odbio mogućnost bolničkog liječenja i odveo dijete. Nakon toga Dječja bolnica o tome je izvijestila Centar za socijalnu skrb, koji je odmah zatražio da se dijete oduzme roditeljima bez obzira na to što nije prošao zadani rok, prenosi Hina.

Djelatnici Centra za socijalnu skrb pri dolasku na mjesto stanovanja roditelja nisu zatekli nikoga jer su oni otišli s djetetom u vikendicu prijatelja u Gorski kotar, kako je poslije utvrđeno.

Dječaku se 5. rujna zdravstveno stanje iznimno pogoršalo pa su roditelji zvali Hitnu pomoć, koja ga je odvezla u riječku Dječju bolnicu, gdje je ubrzo nakon dolaska umro.

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Plenković: Mi ćemo formirati većinu u Hrvatskom saboru

Požar kod Šibenika pod kontrolom vatrogasaca

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije