Kultura     | 26.10.2018. 13:10 |

Luko Paljetak dobitnik književne nagrade 'Aleksa Šantić'

FENA Mladenka Krilic

MOSTAR, 26. listopada (FENA) - Dobitnik književne nagrade "Aleksa Šantić", koja se dodjeljuje svake tri godine, je hrvatski književnik i akademik Luko Paljetak.

Na osnovu mišljenja stručnoga žirija, Upravni odbor Srpskog kulturnog i prosvjetnog društva "Prosvjeta" Mostar donio je odluku da je laureat književne nagrade "Alakesa šantić" za 2018. godinu pjesnik iz Dubrovnika Luka Paljetak, rekao je predsjednik mostarske "Prosvjete" Radivoj Krulj na konferenciji za novinare.

- U obrazloženju kojim smo se vodili pri dodjeli nagrade, član stručnoga žirija Miro Petrović je rekao je kako Luka Paljetak pjesnik golemog i preznačajnog pjesničkoga opusa, koji se u svom pjesničkom radu doticao Šantića kao pjesnika kojem se divi, dok je pjesnik Pero Zubac kazao kako je Paljetak autor jedne od najljepših pjesama 20. stoljeća 'Proljeće u samostanu'- istaknuo je Krulj.

Luko Paljetak, rođen je 1943. u Dubrovniku. Autor je brojnih zbirki pjesama, knjiga za djecu, znanstvenih studija, članaka, eseja i antologija. Dobitnik je nagrada "Tin Ujević", nagrade Vladimir Nazor za životno djelo te brojnih drugih književnih nagrada.

Nagrada Luki Paljetku bit će uručena na završnoj svečanosti ovogodišnje izdanja Šantićevih večeri poezije, u nedjelju, 28. listopada.

Organizatori ovogodišnjih Šantićevih večeri poezije, 99. po redu, bili su Srpsko kulturno i prosvjetno društvo "Prosvjeta" Mostar i Srpsko pjevačko i kulturno-umjetničko društvo "Gusle".

Po riječima predsjednika mostarske Prosvjete, ovogodišnja manifestacija imala je bogat i kvalitetan program te vlastite produkcijske sadržaje.

- Šantićeve večeri bile su manifestacija cijelog grada, jer su se u organizaciju uključili Grad Mostar, kulturne ustanove, prijateljska kulturna društva i istaknuti kulturni radnici i intelektualci iz Mostara - istaknuo je Krulj.

Po njegovim riječima, organizatori su željeli dodati svoj segment kulturnom mozaiku Mostara i ujedno dati doprinos mostarskoj kandidaturi za Europsku prijestolnicu kulture.

Krulj je najavio da će sljedeće jubilarno, stoto izdanje Šantićevih večeri poezije prepustiti mlađima, pozvavši istovremeno da se u ovu najstariju manifestaciju još snažnije uključe grad i županija.

Članica Organizacijskog odbora 99. Šantićevih večeri poezije Alma Fazil Obad podsjetila je da je u okviru ovogodišnje manifestacije obilježeno 150 godina od Šantićeva rođenja i 50 godina od početka dodjele književne nagrade koja nosi njegovo ime.

Šantićeve večeri poezije otvorene su 6. listopada spomenom Aleksi Šantiću na pravoslavnom groblju Bjelušine, a iznimno bogat program "pokrio" je gotovo sve segmente umjetnosti, od teatarske do likovne.

Tako je u proteklih dvadeset dana održana večer poezije posvećena laureatima književne nagrade Aleksa Šantić, zatim večer sevdaha, starogradskih pjesama i Šantićevih komponiranih pjesama, predstavljena je knjiga "Okupljanje porodica Bilić, Dokić, Jelačić, Peško i Šain u Mostaru, maja 2016. godine" te svečanost dodjela Prosvjetinih stipendija "Vladimir Ćorović" učenicima i studentima.

Upriličena je i monodrama Milane Dimić "Ima neka tajna veza", likovna izložba akademskog slikara Zdravka Krulja, predstava "Ostajte" Nezavisnog univerziteta Banja Luka, dok je u petak, 26. listopada, planirano otvaranje izložba dokumentarne građe "Šantićeve večeri poezije i književna nagrada Aleksa Šantić".

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Obilježena stota godišnjica smrti Alekse Šantića

„Srce zemlje“ Glorije Lujanović: Intimni zapisi o Lašvanskoj dolini

Godišnjica smrti književnika i novinara Dragana Šimovića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo