Bosna i Hercegovina     | 26.10.2018. 12:13 |

Za sanaciju župne crkve kod Banje Luke 10.000 KM

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 26.oktobra (FENA) – Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske osiguralo je 10.000 KM, za realizaciju projekta sanacije krovova župne kuće i crkve Uznesenja blažene djevice Marije iz Ivanjske, kod Banje Luke.

Ti vjerski objekti su oštećeni u velikom nevremenu koje je u julu pogodilo taj potkozarski kraj.

Sredstva su osigurana u okviru Programa rješavanja problema raseljenih lica, izbjeglica i povratnika u 2018. godini, u okviru kojeg su danas ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš i fra Miroslav Kljajić uime rimokaltoličke župe potpisali ugovor.

Čordaš je rekao, da je u okviru tog programa, značajan dio sredstava namijenjen pružanju podrške projektima održivog povratka, sa posebnim akcentom na obnovi vjerskih objekata, saopćeno je iz Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica RS.

-Obnova vjerskih objekata je veoma je važna za povratničku populaciju, i mi nastojimo već duži niz godina pružati podršku projektima održivog povratka putem izdvajanja značajnih sredstava za ove namjene, a spremni smo pomoći i kada je u pitanju ovakva vrsta podrške, kod sanacije nevremenom oštećenih objekata - istakao je Čordaš.

Resorni ministar je s fra Kljajićem razgovarao o povratku na prostor ivanjske župe, kao i o značaju projekata, koji su do sada realizovani, i koji će biti implementirani u narednom periodu, a značajni su za vjernike i povratnike tog kraja.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Psihijatrija u Banjoj Luci neuslovna, nazire se mogućnost finansiranja gradnje novog objekta

Vlada RH izdvaja sredstva za SUM, HNK u Mostaru, KŠC u Travniku i obnovu Gimnazije u Širokom Brijegu

Autoceste FBiH: Na mostu Počitelj otklanjaju se nedostatci

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu