Svijet     | 26.10.2018. 11:32 |

Potres jačine 6,4 stepeni pogodio grčki otok Zakhyntos

FENA Internet

ATINA, 26. oktobra (FENA) - Snažan potres pogodio je zapadnu Grčku u petak rano ujutru, oštetitivši luku i manastir iz 15. stoljeća, ali nije izazvao veće štete, javili su zvaničnici i lokalni mediji.

Potres je izazvao podrhtavanje tla čak i u Libiji, Italiji, Malti i Albaniji. Grčke vlasti prvobitno su objavile upozorenje na cunami, koje su kasnije povukle.

Potres jačine 6,4 stepeni po Richterovoj skali imao je epicentar u Jonskom moru, 50 kilometara južno od otoka  Zakynthos, također poznatog kao Zante, javio je grčki geodinamički instut. Američki geološki zavod (UGS) javio je da je potres imao snagu od 6,8 stepeni po Richterovoj skali.

Tri osobe prebačene su u bolnicu na otoku, od kojih dvije s lakšim povredama, saopćila je grčka agencija za civilnu zaštitu. Niz podrhtavanja tla registrovan  je na otoku a snabdijevanje električnom energijom nakratko je prekinuto.

Potres je oštetio manastir iz 15. stoljeća na obližnjim otocima Strofades, javili su lokalni mediji u Zakynthosu. Također je izazvao velike napukline na luci u Zakynthosu, iako su vlasti saopćile da će luka nastaviti s normalnim aktivnostima.

Veće štete su izbjegnute jer je trusno područje Zakynthosa uvelo zaštitne mjere  od sezmičkih aktivnosti u gradnji zgrada, saopćio je Efthymios Lekkas, čelnik Grčke organizacije za planiranje zaštite od potresa.

Online izdanje italijanskih novina Il Messaggero javilo je da se potres osjetio stotinam kilometara dalje u južnoj Italiji. Vatrogasci u Kalabriji, Puliji i Siciliji primili su hiljade telefonskih poziva  od zabrinutih mještana.

Zakynthos je bio skoro potpuno uništen u potresu snage 6,8 stepeni  1953. Više od 140 ljudi poginulo je u potresu sjeverno od Atine u 1999.

Potres je bio plitak, sudeći po USS, samo 14 kilometara ispod morskog dna, što je pojačalo podrhtavanje tla, a desio se u 01.54 sati iza ponoći.Grčka se proteže na dvije tektonske ploče i često je pogađaju potresi.

Evropska seizmološka agencija EMSC saoćila je da je nivo mora neznatno porastao, za dvadesetak centimetara, ali da bi povećanje moglo biti i više na lokalnom nivou. Agencija je kasnije javila da je promjena nivoa mora također uočena u  Italiji, prenosi Reuters.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Štrajk radnika transportnog sektora paralizirao Grčku

Potres jačine 2,8 po Richteru na mostarskom području

Bjesni požar na grčkom otoku Kritu, vlasti naredile evakuaciju

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana