Kultura     | 26.10.2018. 07:27 |

Konferencija 'Evropske smjernice za saradnju biblioteka, arhiva i muzeja'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. oktobra (FENA) - Deseta međunarodna konferencija Evropske smjernice za saradnju biblioteka, arhiva i muzeja, pod nazivom "Javno zagovaranje u svrhu boljeg pozicioniranja biblioteka, arhiva i muzeja u zajednici", bit će održana danas u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine i Bugojnu sutra. 

Tema konferencije prati smjernice "UN Agende 2030 za održivi razvoj" sa fokusom na 17 glavnih ciljeva zemalja članica UN-a, koji obuhvataju različita socijalna i ekonomska pitanja: siromaštvo, zdravlje, obrazovanje, klimatske promjene, ravnopravnost spolova, prirodne resurse, urbanizaciju, energiju, okoliš i socijalnu pravdu, saopćeno je iz Historijskog muzeja BiH.

Prema smjernicama Agende zagovara se aktivnija uloga informacijskih i baštinskih institucija u razvoju lokalnih zajednica i unapređivanju socijalnog i ekonomskog razvoja društva kroz omogućavanje pristupima i izvorima informacija za poboljšanje života i standarda, razvijanje rodne ravnopravnosti, obezbjeđivanje inkluzivnosti i kvalitetnog obrazovanja i smanjivanje nejednakosti.

Zagovaranjem informacijske i baštinske institucije unapređuju svoje mogućnosti i kvalitete, jačaju svoje kapacitete, te ostvaruju jači uticaj na vladajuće strukture i donošenja odluka u okviru zajednice.

Na Konferenciji će učestvovati više od 100 učesnika iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije, Srbije i Hrvatske.

Organizator konferencije je Asocijacija informacijskih stručnjaka bibliotekara, arhivista i muzeologa (BAM), a suorganizatori su akademske, baštinske i informacijske institucije - Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Bošnjački institut – Fondacija Adila Zulfikarpašića, Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Komisija/Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, Muzej Hercegovine, Historijski muzej BiH, Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, Historijski arhiv Sarajeva, Mješovita srednja škola Bugojno i Četvrta gimnazija Ilidža.

Konferenciju su podržali Federalno ministarstvo kulture i sporta, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Fondacija za bibliotečku djelatnost.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

U Sarajevu konferencija o razvoju sektora vodnih usluga u BiH

Izložba 'Vaš Jovan, Bosanac i Hercegovac sa dna kace' u Historijskom muzeju BiH

Izložba 'Vaš Jovan, Bosanac i Hercegovac sa dna kace' u Historijskom muzeju BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta