Svijet     | 25.10.2018. 16:34 |

Rusija optužuje SAD da su usmjerile dronove na rusku bazu u Siriji

FENA Internet

MOSKVA, 25. oktobra (FENA) - Zamjenik ruskog ministra odbrane Aleksandar Fomin u četvrtak je izjavio da je američki vojni avion preuzeo kontrolu nad 13 dronova iznad Sirije i pokušao je njima napasti rusku vojnu bazu u toj zemlji, ali da su dronovi oboreni prije nego što su se domogli svoje mete.

Fomin je kazao da su se dronovi kretali prema zrakoplovnoj bazi Hemeimeem u pojkrajini Latakia kada je američki vojni avion Boeing P-8 Poseidon, koji je letio iznad Mediterana, "preuzeo kontrolu" nad njima. On nije kazao kome su dronovi pripadali i kada se incident o kome govori desio.

Fomin je, govoreći tokom sigurnosne konferencije u Pekingu u govoru koji su prenijele ruske novinske agencije, izjavio da su dronovi uništeni prije nego što su se domogli baze. Nije bilo američkih reakcija na njegove tvrdnje. 

Fominovi komentari predstavljaju prvi put da je Moskva direktno optužila Sjedinjene Države za koordiniranje napada na ruske ciljeve u Siriji.

Upitan da prokomentira Fominovu izjavu, portparol ruskog predsjednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, izjavio je da je ta informacija "veoma uznemirujuća". Dodao je kako "ne isključuje" da bi Putin mogao potegnuti to pitanje kada se sastane s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u Parizu kada obojica čelnika budu prisustvovala ceremoniji obilježavanja stote godišnjice mirovnog sporazuma kojim je okončan Prvi svjetski rat.

Rusija vodi vojnu kampanju podrške sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu od seprembra 2015. koja je preokrenula tok građanskog rata u njegovu korist. Baza Hemeimeem sjedište je ruskih vojnih operacija u Siriji. Ona se u ovoj godini našla pod čestim napadima dronova koje su lansirali pobunjenici.

Ruska vojska održava vruću liniju s američkom kako bi se spriječili sukobi i ostali incidenti između ruskih i američkih snaga u Siriji, prenosi Associated Press.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Rusija tvrdi da su napadači na koncertnu dvoranu kod Moskve povezani s 'ukrajinskim nacionalistima'

Ruski vojni avion srušio se u more kod Krima

Putin razgovarao s čelnicima država Sahela, dogovorio sigurnosnu i ekonomsku saradnju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo