Kultura     | 25.10.2018. 17:05 |

Forum inovacija 'Sarajevo Unlimited 2018' od 5. do 7. novembra

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. oktobra (FENA) - Grad Sarajevo bit će domaćin gostima iz 17 zemlja, Kine i centralne i sjeveroistočne Evrope, na trećem Forumu inovacija Sarajevo Unlimited 2018, što će biti održan od 5. do 7. novembra ove godine.

Pedeset regionalnih start up-a i pet svjetski poznatih i uvaženih govornika i stručnjaka iz oblasti IT-a, umjetne inteligencije, 3D tehnologija i inovacija u genetskom inžinjeringu pokazat će da uspjeh nema granica.

Uz podršku gradske administracije s gradonačelnikom Abdulahom Skakom na čelu, Sarajevo će zauzeti svoje mjesto na mapi svjetskih gradova koji pružaju podršku talentima.

- Gradskoj upravi je jako važno da osnaži procese korištenja e-usluga i e-uprave, te da se posveti uvođenju novih programa, stvaranju digitalnih sadržaja i stimulira razvoj elektronskog rada, te time smanji troškove. E-javna uprava građanima omogućava pristup informacijama o projektima lokalne samouprave, aktivnije sudjelovanje u donošenju odluka na lokalnom nivou, podnošenje zahtjeva za obavljanje usluga uz uštedu vremena. Odlično bi bilo planirati i razvoj niza projekata koji će unaprijediti život građana: e-obrazovanje, e-zdravstvo, e-knjižnica, e-poslovanje i drugo - istakao je  Skaka.

Sarajevo Unlimited, kao platforma potpuno dostupna javnosti, kroz svoje aktivnosti pruža prilike građanima i profesionalcima da upoznaju i primjene različite inovacije i tehnologiju, ali stavlja i akcent na važnost upotrebe ovih alata u svakodnevnom životu i profesionalnim obavezama.

- Potencijal 'digitalnog' za ekonomski razvoj i poboljšanje života građana je ogroman, a globalna turistička industrija već je godinama praktički nezamisliva bez digitalnih tehnologija, tako da digitalne usluge postaju i ostaju neizostavnim komponentama pri turističkom brendiranju destinacija, što se najčešće ogleda kroz digitalne vodiče ili VR/AR aplikacije koje na pristupačan način predstavljaju i pričaju priču grada bilo sadašnjice ili prošlosti. Kroz Sarajevo Unlimited i mlade kreativne ljude, razvoj takvih rješenja postaje vrlo lako realnost, te se otvaraju nove poslovne prilike u okviru digitalne industrije...- poručio je gradonačelnik Abdulah Skaka, glavni pokrovitelj Sarajevo Unlimited 2018.

Zahvaljujući svim pokroviteljima - Vijeću ministara BiH, Ministrastvu prometa i komunikacija BiH, Gradu Sarajevu, te generalnim sponoziroma ulaz na ovogodišnji Sarajevo Unlimited je potpuno besplatan i omogućen svima koji se registruju putem web stranice www.weareunlimeted.ba

Rok za regitstraciju je 3. novembar do 12.00 sati, saopćili su organizatori.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Info eTwinning dani u Sarajevu i Mostaru

Evropski džudo kup za juniore - Sofija Pajić osvojila zlato za BiH, Lana Bjelica bronzana

Svečana akademija u Vijećnici - Nezavisnost BiH se čuva, održava i jača na svakom pedlju zemlje

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo