Ekonomija     | 25.10.2018. 14:41 |

Medina Rahman predvodi širenje proizvodnje metalnih konstrukcija u Prijedoru

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. oktobra (FENA) - Medina Rahman je direktorica "EDNA Metalworking", prijedorske kompanije koja se bavi proizvodnjom metalnih konstrukcija i trenutno zapošljava 30 radnika.

Fokus proizvodnje im je na izradi stanica za grijanje. Izvoze isključivo za njemačko tržište, a planiraju i širenje na druge zemlje Evropske unije.

- Investitori su naši ljudi iz bosanskohercegovačke dijaspore u Njemačkoj, te je tako i došla ideja za pokretanje preduzeća u Prijedoru. Imamo veliku podršku lokalne zajednice i Agencije za razvoj grada Prijedora. Uskoro će nam pet godina poslovanja, te se nismo susreli ni sa jednim vidom problema u komunikaciji sa lokalnom samoupravom - navela je Rahman.

Sa USAID Projektom "Diaspora Invest" dogovorili su organizaciju treninga za dodatnu obuku i edukaciju radne snage. Iz "EDNA Metalworkinga" poručuju da će im ova vrsta podrške osigurati prostor za otvaranje novih radnih mjesta.

- U 2019. planiramo proširenje rada. Planiramo izgraditi proizvodnu halu na parceli od oko 4.000 kvadratnih metara u Industrijskoj zoni "Celpak". Realizacijom tog projekta bit će stvorebi uslovi za zaposlenje novih radnika, te ćemo proširiti proizodnju. Otvaramo mogućnost za pokretanje novog investicijskog ciklusa. Raditi se mora, a kroz proširenje i stalno napredovanje imamo šansu za uspjeh -  zaključila je Rahman.

"EDNA Metalworking" je još jedna od kompanija koje su pokrenute investicijom iz dijaspore u prijedorskoj regiji. Nakon uspješnih primjera "Austroneta", "FANA Arifagić", "Agroplusa", te tek rastućih poput ove kompanije i "SB Lasera", Prijedor postaje prepoznatljiv po investicijama iz dijaspore, ali i po uspješnim ženama koje predvode nove procese i unose inovacije u proizvodnji, saopćeno je iz USAID Projekta "Diaspora Invest".

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

DiaLab Social Impact Network - Dogovorene smjernice za saradnju organizacija dijaspore

Hodžić: Naša zemlja može postati prepoznatljiva po industriji namještaja 

Poslovni forum - Brojne prilike za saradnju između dijaspore i lokalnih preduzetnika

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta