Bosna i Hercegovina     | 25.10.2018. 13:38 |

Delegacija GP BiH na sastanku o stanju migracija na području zapadnog Balkana

FENA Saopćenje

BUDVA, 25. listopada (FENA) - Direktor Granične policije BiH Zoran Galić, načelnik Ureda za profesionalne standarde i unutrašnju kontrolu Vladimir Popović te predsjednik Sindikata Granične policije BiH Dragan Krvavac sudjeluju na koordinacijskom sastanku o stanju migracija u regiji zapadnog Balkana.

Na ovom sastanku šefova graničnih policija u regiji, koji se održava u Budvi, analizira se trenutno stanje, kao i mjere koje se poduzimaju u vezi s ilegalnim migracijama na području zapadnog Balkana, priopćeno je iz Granične policije BiH.

Ovakvi sastanci predstavljaju uspješan vid suradnje organa mjerodavnih za obavljanje poslova granične kontrole, a spomenute aktivnosti dio su projekta "Jačanje kapaciteta i mehanizama za identifikaciju i zaštitu ranjivih migranata na zapadnom Balkanu".

Radi se o projektu koji realizira Međunarodna organizacija za migracije (IOM) uz podršku Ureda za stanovništvo, izbjeglice i migracije Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država, stoji u priopćenju.

Cilj projekta je pružanje podrške održivim mehanizmima i strukturama u zemljama zapadnog Balkana kako bi neovisno upravljale migracijama i pružale zaštitu ugroženim kategorijama migranata, istovremeno unaprjeđujući međusobnu suradnju i koordinaciju.

Osim u BiH, projekt se provodi i u Albaniji, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji te na području Kosova.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

EU najavila podršku za projekat vrijedan 6,4 miliona eura, za jačanje upravljanja granicama

Pripadnici GPBiH spriječili krijumčarenje 27 migranata

Ylva Johansson: Zakonite migracije u EU moraju se povećavati kako radna snaga stari

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo