Bosna i Hercegovina     | 25.10.2018. 12:45 |

Švicarka predstavila 'Dugo putovanje biciklom od Švicarske do Bosne'

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 25. listopada (FENA) - Putopisno predavanje "Dugo putovanje biciklom od Švicarske do Bosne" održala je u srijedu navačer u Travniku botaničarka iz Švicarske Maiann Suhner.

Pripovijedajući o predjelima koje je vidjela i ljudima koje je upoznala 2016. godine, kada je putovala od švicarskog grada Neuchâtela do Travnika, Suhner je istaknula kako prije samog putovanja nije puno znala o zemljama bivše Jugoslavije te dodala kako je fascinirana prirodom i gostoljubivošću stanovnika toga područja.

- Osim prelijepe prirode, tu je i bogata povijest koja se može vidjeti na svakom koraku. U arhitekturi, recimo, možete vidjeti austrougarski i osmanski period, a naravno da sam vidjela i stećke, kao i rimske ostatke. Na zgradama se, također, može vidjeti da je na ovom području bilo socijalističko društvo i to mi je jako interesantno. Sve to je veliki potencijal za turizam, jer se na malom prostoru može prikazati povijest Europe - kazala je Suhner novinarima.

Istaknula je da je, vozeći bicikl kroz Hrvatsku i BiH, primijetila i upečatljive tragove proteklog rata o kojem se, kako kaže, ne priča dovoljno u njezinoj zemlji.

- Kada čovjek ovdje dođe, prvi dojam su mu ti tragovi rata... Znala sam da je ovdje bila velika kriza i strašan rat, ali nitko nam nije pojasnio što se zapravo događalo, odnosno razloge i kontekst samog rata. Čudno mi je da se kod nas u školama malo o tome govorilo, iako smo imali učenike iz Hrvatske i BiH koji su izbjegli u Švicarsku. To je šteta jer smo svi dio Europe - naglasila je.

Uz foto slajdove, Maiann Suhner pričala je, na jezicima bh. naroda, o spremnosti da napusti zonu svakodnevnog komoditeta i sigurnosti, radi usamljeničkog traganja za novim i nepoznatim.

Kako kaže, u učenju jezika pomogao joj je roman "Travnička hronika", nobelovca Ive Andrića, čije dijelove je naučila napamet.

- Učila sam napamet dijelove tog romana, koji mi je bio kao lijepa muzika. Dok sam boravila u BiH, trudila sam se da slušam i pričam i slušam, jer mi zaista ambicija bila naučiti jezik. Ne želim ulaziti u diskusije kako se on zove, ali mi je interesantno da istim jezikom mogu pričati u BiH, Srbiji i Hrvatskoj, a da me svi razumiju - dodala je.

Predavanje "Dugo putovanje biciklom od Švicarske do Bosne" održano je u okviru manifestacije "Andrićevi dani", koja u Travniku traju do 9. studenoga.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Andrićevi dani: Izložba 'Milica Babić Andrić – život i djelo' 9. listopada

Raspisan javni konkurs za dodjelu Književne nagrade Andrićevih dana

Publika u Travniku uživala u koncertu 'Mara pjeva bh. pjesnike'

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom