Ekonomija     | 25.10.2018. 08:54 |

Gala večer u Vijećnici - Autentični jelovnik i posuđe iz 1897. godine

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. oktobra (FENA) - Gala večer na kojoj su bili izloženi predmeti iznimne vrijednosti, autentični jelovnik i posuđe koje se koristilo prilikom svečane večere 1897. godine u novootvorenoj Vijećnici kao najreprezentativnijem objektu iz austro-ugarskog perioda, održana je sinoć u Vijećnici u okviru Sarajevskog festivala turizma.

To je doprinos Grada Sarajeva programu Festivala, koji realizuje zajedno sa Udruženjem kuhara u Bosni i Hercegovini.

Uime Grada Sarajeva, pokrovitelja te sajamske manifestacije, brojne domaće i strane zvanice pozdravio je zamjenik gradonačelnika Milan Trivić.

Dogradonačelnik Trivić i predsjednik Udruženja kuhara Nermin Hodžić uručili su Zahvalnicu Hasanu Viliću, za neizmjerni doprinos u razvoju poslastičarstva i očuvanju gastronomske tradicije BiH. Vilić je primio i Lentu počasnog člana Udruženja, koju mu je uručio poznati kuhar Stevo Karapandža.

Danas će, drugog dana Sarajevskog festivala turizma, biti održana stručna konferencija "Gastronomija i razvoj turističke destinacije" koja okuplja izlagače i učesnike iz BiH, Slovenije, Hrvatske i Srbije.

- Namjera konferencije je da se prezentuju trendovi, dobre prakse i iskustva u razvoju gastro ponude i turizma te da se kroz izlaganja i panel diskusiju kritički sagledaju mogućnosti i daju preporuke za razvoj gastro ponude i turizma u BiH, poručio je jedan od organizatora konferencije Almir Peštek.

Naglasio je da gastro ponuda može obogatiti postojeće turističke proizvode, da omogućava kreiranje imidža destinacije, ali da može biti i samostalan turistički proizvod.

- Lokalna hrana je dio lokalne kulture i životnog stila i može se koristiti u promociji, pozicioniranju i brandingu turističke destinacije. BiH ima značajan, ali ne i u potpunosti, iskorišten potencijal za razvoj u segmentu gastro ponude i njenog uključenja u ukupnu turističku ponudu - rekao je Peštek.

U petak Udruženje kuhara u BiH i klub ljubitelja palačinaka obara Guinnessov rekord u kategoriji serviranje palačinaka gdje planiraju pripremiti 13 hiljada palačinaka. Kompanija Podravka pobrinula se da palačinke koje će biti dijeljene kako posjetiocima sajma tako i socijalno ugroženoj kategoriji stanovništva, budu premazane najfinijim proizvodima.

Sarajevski festival turizma je prilika da na jednom mjestu Bosna i Hercegovina predstavi sve svoje turističke potencijale kako građanima, tako i turističkim agencijama iz inostranstva.

Za posjetioce sajam je otvoren od 10.00 do 18.00 sati, a ulaz u dvoranu "Mirza Delibašić" je besplatan, saopćili su organizatori.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Danas otvaranje Sarajevo Destination Festivala

Sutra otvaranje Sarajevo Destination Festivala

Svjetska premijera filma 'Hako' reditelja Josipa Pejakovića na međunarodnom festivalu u Beogradu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu